OVAKO SU NAS NEKAD DOŽIVLJAVALI: “Jugoslavija je fascinantna, granice su otvorene.” (VIDEO)

Titova Jugoslavija je otvorila granice za svoje građane kojima je dopustila rad u zapadnoj Evropi, ali i za turiste koji su neometano razgledali zemlju, od Alpa do Makedonije.

Posjetite Jugoslaviju! Pozivnica je to koju je daleke 1975. godine snimila Turistička zajednica Jugoslavije. Osim prekrasnih kadrova, važan je ovo dokument koji svjedoči kako je Jugoslavija doživljavala samu sebe i svoje mjesto u blokovski podijeljenom svijetu.

“Za razliku od drugih komunističkih država, Titova Jugoslavija je otvorila granice za svoje građane kojima je dopustila rad u zapadnoj Evropi, ali i za turiste koji su neometano razgledali zemlju, od Alpa do Makedonije. Zbog toga je nezadovoljstvo građana držano na minimumu, jer je država dobijala devizni priljev, a građani privilegije koje su bile nezamislive njihovim istočnim komšijama”, protumačio je portal MyCentury koji je i objavio ovaj originalni video.

“Sakriven u toploj južnoj Evropi jedan je od najljepših nacionalnih parkova na svijetu”, poručivali su Jugosloveni uz kadrove Plitvičkih jezera. “Tu su i velebne planine, tropska igrališta, luksuzni hoteli u kojima je usluga još uvijek važna, fascinantni restorani, urbani centri 20. vijeka i srednjovjekovni gradovi u kojima je vrijeme stalo. Različite kulture miješaju se ovdje vijekovima. Jugoslavija je zemlja koja ide u korak sa sutrašnjicom, ali je pitoreskno povezana s prošlošću. Njene granice su otvorene svima, s neograničenim kretanjem građana i posjetilaca. To je sjecište puteva evropskog juga, fascinantna zemlja znana kao Jugoslavija”, poruka je turističke industrije Jugoslavije odaslana uz prelijepe snimke Alpi, Dubrovnika, Mostara, Sarajeva, Beograda …

Izvor: mojevrijeme.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti