Otkriveno zašto je Da Vinci brojne slike ostavio nedovršene

Nesvjestica je uzrokovala traumatsko oštećenje živaca desne ruke Leonarda da Vincija te bi mogla biti razlog zašto su njegove slikarske vještine oslabile u njegovoj kasnoj karijeri, odnosno zašto je tokom posljednjih pet godina slikarstva brojne slike ostavio nedovršene, uključujući i Mona Lisu.

Iako je oštećenje uticalo na njegovu sposobnost da drži palete i kistove desnom rukom, bio je u mogućnosti nastaviti podučavati i crtati lijevom rukom.

Ranije se smatralo kako je paraliza desne ruke bila povezana s moždanim udarom, ali doktori, čiji je rad objavljen u Journal of Royal Society of Medicine, postigli su drukčiji zaključak nakon što su analizirali Da Vincijev nacrt iz 16. vijeka.

– Umjesto tipične stisnute šake vidljive u mišićnoj spastičnosti nakon moždanog udara, nacrt sugeriše alternativnu dijagnozu poput ulnarne paralize, obično poznate kao ‘pandža’ – navodi Davide Lazzeri, jedan od autora.

On sugeriše da je veća vjerovatnost da se dogodila sinkopa ili nesvjestica tokom koje je da Vinci možda zadobio akutnu traumu desnog gornjeg ekstremiteta, razvijajući ulnarnu paralizu.

Ulnarni živac kreće od ramena do malog prsta i upravlja gotovo svim unutrašnjim mišićima ruku koji omogućuju fine motorne pokrete.

Izvor: pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti