Otkriće koje će promijeniti čitavu ljudsku istoriju

Njemački arheolozi čistom srećom su naišli na nevjerovatno otkriće koje bi moglo promijeniti sve što znamo o postanku ljudske vrste

Otkriće staro 9,7 miliona godina zapanjilo je tim njemačkih naučnika koji su morali dobro razmisliti o značenju tog otkrića. Čini se da zubi pripadaju jednoj vrsti ljudi za koju se zna da se pojavila u Africi nekoliko miliona godina kasnije.
Tim njemačkih arheologa otkrio je zagonetan skup zuba u bivšem koritu Rajne, saopštio je Prirodoslovni muzej u Mainzu, a prenosi DW. Čini se da zubi ne pripadaju ni jednoj od vrsta otkrivenih u Evropi ili Aziji. Najviše liče onima koji pripadaju ranim homininskim kosturima Lucy (Australopithecus afarensis) i Ardi (Ardipithecus ramidus), otkriveni u Etiopiji. No, ovi novi zubi, koji se nalaze u gradu Eppelsheimu kod Mainza, barem su 4 miliona godina stariji od afričkih kostura, što naučnike toliko zbunjuje da su godinu dana čekali s objavom rezultata.
Specijalistički tim će provoditi daljnja ispitivanja na zubima.
“Oni su očito majmunski zubi”, izjavio je vođa tima Herbert Lutz za lokalnu stranicu Merkurist. “Njihove osobine slične su afričkim nalazima koji su četiri do pet miliona godina mlađi od fosila iskopanih u Eppelsheimu. Imali smo jako puno sreće da naiđemo na takvo otkriće, ali sad imamo ogromnu zagonetku pred sobom.”
Na konferenciji za novinare koja je najavila nalaz, gradonačelnik Mainza Michael Ebling tvrdio je da će tragovi natjerati naučnike na ponovno razmatranje istorije ranog čovječanstva. “Ne želim previše dramatizovati, ali pretpostavljam da ćemo morati početi ponovno ispisivati ​​istoriju čovječanstva”, kazao je Ebling.
Arheolog u državi Rheinland-Pfalz Axel von Berg izjavio je za novinare da je bio siguran da će nalaz dobiti veliku pažnju. “To će zadiviti stručnjake”, izjavio je on.
Zube su pronašli naučnici dok su pretraživali šljunak i pijesak u koritu Ur-Rhine, prijašnjem toku rijeke Rajne. Područje je otkrilo mnoštvo fosilnih ostataka od 1820. godine, kada su pronađeni prvi fosili majmuna. Od 2001. godine otkriveno je 25 novih vrsta.
Zubi su pronađeni pored ostataka izumrlog roda konja, koji im je pomogao u određivanju starosti zuba.

Izvor: express.24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti