OPTIČKA ILUZIJA STARA 900 GODINA: Koju životinju vidite na slici? (VIDEO)

Optičke iluzije nas uvijek iznova fasciniraju. Mnogih smo se nagledali naročito otkako su postale popularne društvene mreže.

Mora da ste i vi proveli sate gledajući razne trikove za um kako biste “doznali više o svojoj ličnosti”, kako se to obično tvrdi. Međutim, uprkos tome što su odjednom postale toliko viralne, one nisu nov izum.

Ispostavilo se da optičke iluzije postoje već decenijama, pa čak i vijekovima. Umjetnici i psiholozi ih upotrebljavaju u svom radu već jako dugo. Međutim, sasvim sigurno još niste vidjeli ovoliko staru optičku varku – i to isklesanu u kamenu.

Hram Airavatesvara je hinduističko mjesto u gradiću Kumbakonamu u indijskoj državi Tamil Nadu te se smatra draguljem čuvene dinastije Chola. Izgrađen je prije gotovo 900 godina. Krasi ga prekrasna dravidska arhitektura iz 12. vijeka te rezbareni ukrasi kočija i avatara.

No nakon svog tog vremena, ljudi i danas ne mogu pouzdano reći šta vide na jednom od kamenih reljefa. Ta drevna optička iluzija izgleda kao dva spojena bića s jednom glavom. Međutim, koju životinju vidite?

Ako pogledate stvorenje s desne strane, trebali biste vidjeti slona, no ako pokrijete tijelo i noge slona, životinja s lijeve strane očito izgleda kao bik koji gleda prema nebu.

Bik, Nandi, je vozilo Boga Śive u hinduističkoj vjeri, dok je Airavata mitski bijeli slon koji je vozilo Indre, kralja svijetlih vedskih nebesnika (deva).

Video u nastavku prikazuje razdvajanje dvaju bića u optičkoj iluziji hrama Airavatesvara kako bi se pokazalo kako bi izgledali pojedinačno.


Izvor: dnevno.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti