OPREZ: Znate li šta se događa kada voda duže kuha ili prokuha dva puta?

Kuhalo za vodu je posljednjih godina sastavni dio većine domaćinstava.

kafa111

Mnogo puta se dogodi da prokuhate vodu, pa zaboravite jeste li to učinili, pa ponovo uključite kuhalo … Ili jednostavno pustite da voda malo duže kuha dok pripremite kafu da je zalijete.

Doduše, naše majke, bake, uvijek su govorile kako voda koja je dugo kuhala za kafu ne valja, da je treba baciti pa pristaviti drugu. I one su znale da tu nešto ne valja …

Kada se voda ostavi da predugo vrije ili se više puta prokuhava, njene hemijske supstance se mijenjaju – na gore! Umjesto da se riješite niže pomenutih štetnih tvari – dugim prokuhavanjem ili višestrukim prokuhavanjem povećavamo njihovu koncentraciju! Čak i zdravi minerali tako postaju štetni, poput kalcija koji onda dovodi do kamenaca u tijelu, kada se takva voda konzumira češće. Šta povećavate prekuhavanjem i duplim prokuhavanjem vode?

Arsen

World Health Organization (WHO) tvrdi da je najveća opasnost vodi za piće upravo arsen, koji dovodi do trovanja, problema sa probavnim organima, dijabetesom, neuropatijom, kardiovaskularnim bolestima, lezijama kože pa dovodi čak i do raka.

Nitrat

Visoka temperatura ih pretvara u nitrosamine, koji su kancerogeni – pogubni za jajnike, crijeva, mjehur, gušteraču, stomak, izazivaju leukemiju …

Fluorid

Neka naučna istraživanja su potvrdila da flourid utiče na smanjenje neuroloških i kognitivnih funkcija, smanjenje plodnosti i koeficijenta inteligencije kod djece.

Izvor: centralno.info

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti