OPREZ: Ove namirnice kriju gomile šećera!

Žitarice za doručak nekih proizvođača koje se reklamiraju kao izuzetno zdrav doručak za djecu i odrasle, često su, poput jogurta i gotovih umaka prave ‘skrivene šećerne bombe’

Seven teaspoons of sugar a day

Šećer treba jesti u minimalnim količinama, što u današnje doba nije jednostavno jer postoji cijeli niz namirnica koje izgledaju kao zdrave, tako se i reklamiraju, no zapravo sadrže velike količine šećera.

Njemačka firma Stiftung Warentest koja se bavi testiranjem proizvoda po narudžbi i zbog dobrobiti kupaca, nedavno je objavila rezultate istraživanja o sadržaju šećera u raznim proizvodima koji se nude na policama trgovina.

Kutija sa žitaricama jednog od proizvođača koju su nasumce odabrali sadržavala je 43 posto dodatnog šećera, što znači da se u obroku od otprilike 600 g žitarica nalazio ekvivalent sadržaju osam kockica šećera.

Najbolja alternativa su domaći muesli koji se mogu napraviti od zobenih pahuljica i nasjeckanoga sušenog voća, koje sadrži puno zdraviju vrstu voćnog šećera.

I mliječni proizvodi, poput jogurta mogu sadržavati dodatnu količinu šećera. Njemačka firma testirala je 15 proizvoda.

Ustanovljeno je da je u nekim među njima količina šećera ekvivalentna četirima kockicama po plastičnoj čašici, koja prosječno sadrži 2,5 dcl jogurta. Pritom nisu računali na šećer koji se prirodno nalazi u mlijeku i u voću koje se u njega dodaje.

Varijanta prirodnih jogurta dobra je zamjena i može se zasladiti komadićima voća ili malom kašikom marmelade.

Ako vodite računa o svojoj prehrani, morate pripaziti i na gotove umake koji se nude u trgovinama. Testirani su i umaci za meso na roštilju koji su sadržavali čak tri kockice šećera po jednoj kašiki umaka. Neke vrste ketchupa sadržavale su 1,5 kockice šećera po kašiki, upozoreno je.

Iz njemačkog Stiftung Warentesta preporučuju da umake razrijedite prirodnim jogurtom ili koncentratom od paradajza.

Prva posljedica konzumiranja ovakve vrste namirnica je prekomjerna tjelesna težina.

Da bi se organizam izborio sa šećerom, pankreas izlučuje puno inzulina čija je zadaća šećer iz krvi prebaciti u ćelije. Ukoliko se unosi veća količina šećera, inzulin u krvi stalno je povišen, što vodi u gojaznost i obolijevanje od šećerne bolesti, ali i od kardiovaskularnih oboljenja.

Skriveni šećeri nalaze se i u pakovanjima zdrave hrane koja, ironično, ima malo kalorija, ali puno šećera.

Izvor: metro-portal.rtl.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti