Opasni E-brojevi: Naučite koji mogu ugroziti vaše zdravlje

Izbjegavajte proizvode koji sadrže E950, E951, E952 E953, E954 i E955 jer je dokazano da izazivaju ubrzani rad srca, povraćanje, umor pa čak i sljepilo …

seceri

Želite li držati kalorijski unos ispod preporučenog, obratite pažnju i na nutritivnu deklaraciju, koja sadrži: energetsku vrijednost, količine masti, ugljikohidrata, šećera, bjelančevina i soli. Energetska vrijednost i količine hranjivih tvari izražavaju se na 100 g (ili 100 ml).

Ne više od 90 grama

Preporučeni unos ugljikohidrata za odraslog čovjeka je 260 grama, od kojih bi 90 grama trebali činiti šećeri. Kad na deklaraciji pročitate ‘šećer’, najčešće se to odnosi na šećer koji se sastoji od saharoze – tzv. bijeli šećer. Ako na pakovanju piše ‘ne sadrži šećer’, misli se na saharozu, no šećer se često u sastavu može naći pod različitim nazivima, npr. glukozno-fruktozni sirup, glukozni sirup.

Glavna uloga ugljikohidrata, u koje spadaju i šećeri, je opskrba organizma energijom, a njihovom razgradnjom nastaje glukoza. Optimalna razina glukoze u krvi potrebna je za održavanje metabolizma. Potroši se samo onaj dio šećera koji je tijelu potreban, a sav višak skladišti se u masne stanice i tako se deblja.

Pratite koliko jedete

Postoji niz aplikacija koje su osmišljene kao dnevnici prehrane te sadrže baze podataka s namirnicama i lako se može pratiti unos šećera i ostalih nutrijenata. Bitno je samo znati koliko hrane unosite.

Najveću bojazan kod kupca izazivaju tzv. strašni E-brojevi, odnosno aditivi. To su tvari koje se same ne jedu, ali se dodaju hrani u tehnološke svrhe. U bombone se dodaju radi boje, arome i čvrstoće. Važno je znati što se krije iza E-brojeva.

Opasni E-brojevi

Tako su npr. E100, E101, E120, E140, E150 prirodna bojila biljnog porijekla, dok na bombonima koji sadrže bojila E102, E104, E110, E122, E124, E129 mora stajati upozorenje: “Može uzrokovati poremećaj aktivnosti i pažnje djece”. Stoga čitajte deklaracije i provjerite jesu li boje i arome prirodne. Umjetna sladila koja treba izbjegavati su:

  • E950, acesulfam-K,
  • E951, aspartam,
  • E952, ciklamati,
  • E954, saharin,
  • a nije preporučljiv niti unos sladila E953, izomalta, i E955, sukraloze.

Istraživanja su pokazala da takva umjetna sladila uzrokuju zdravstvene probleme kao što su omamljenost, glavobolja, umor, vrtoglavice, povraćanje, ubrzan rad srca, razdražljivost, uznemirenost, osip, sljepilo, bol u zglobovima, depresija, grčevi, pobačaji, neplodnost, gubitak sluha, rak … Stoga, uočite li ih na deklaracijima, najbolje je takve proizvode izbjegavati.

Izračunajte koliko konzumirate šećera

Prema nutritivnoj deklaraciji možete izračunati koliko ste šećera unijeli. Pogledajte koliko 100 g proizvoda ima šećera i izračunajte koliko ste vi grama pojeli te usporedite to s preporučenim dnevnim unosom (90 g). Ako u 100 g proizvoda ima 15 g šećera, 30 g proizvoda će imati 4,5 g.

100 g proizvoda —-> 15 g šećera
30 g proizvoda —-> x g šećera
X = 30×15/100

E960 steviozid je siguran

Prirodna sladila čiji čest unos nije preporučljiv su E957, taumatin, E967, ksilitol, i E968, eritritol. Jedino E960, steviozid, nema ograničenja i ne utiče na glikemijski indeks te je pogodan za dijabetičare.

Alergeni se pišu drugačije

Bolujete li od alergija ili intolerancije, obratite pozornost sadrži li ih proizvod. Alergeni u hrani moraju se naglasiti vrstom pisma (font) koje se razlikuje od vrste pisma kojim je pisan ostatak popisa sastojaka.

Izvor: 24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti