ON JE U GROB ODNIO MNOGE TAJNE: Velika zvjerka Scotland Yarda je do smrti širio laži o pogibiji princeze Dajane, sad je otkriveno i zašto! (VIDEO)

Zavjera britanske porodice, nepostojeći “fijat” koji je izazvao nesreću, lažna princezina trudnoća – to su samo neke priče koje je podmetnuo Džon Meknamara.

Svijet je još bio u nevjerici zbog smrti princeze Dajane i njenog prijatelja Dodija al Fajeda kada je u osvit zore 1. septembra 1997. tamnozeleni helikopter uzletio s helidroma u Batersiju, na obali Temze, i naglo skrenuo ka jugu, u pravcu Pariza.

U letjelici Dodijevog oca Muhameda al Fajeda bila su četvorica muškaraca: škotski patolog, Al Fajedov američki advokat, njegov šef obezbjeđenja Džon Meknamara i novinar Tom Bouer, koji za Daily Mail otkriva kako je Meknamara, bivši inspektor i šef odeljenja za prevare Skotland jarda, smislio kako da zaštiti svog poslodavca i uništi njegove neprijatelje, prenosi Kurir.

“Taj sitni Škot, nalik na lisicu, bio je majstor ucjene, lažiranja, ubacivanja u tuđe redove i korupcije, a o prijetnji nasiljem da i ne govorimo”, kaže Bouen.

Meknamara je krenuo u Pariz da proširi najsramniju laž – izmišljenu priču o tome da su se princ Filip i MI6 urotili da ubiju Dajanu i Dodija, kako bi spriječili njihov brak. Ubrzo poslije toga, Meknamara je proširio vijest da je nesreću izazvao misteriozni “fijat”, još jedna izmišljotina koja je obišla svijet, piše Bouen.

Njegov cilj je bio da sakrije pravu istinu o nesreći u tunelu Mosta kod Alme u kojoj je par smrtno nastradao.

Džon Meknamara, koji je preminuo prošle sedmice u 83. godini, ponio je sa sobom u grob mnoštvo tajni, ali Bouen tvrdi da je vidio dovoljno da bi znao koliko je bio zao. Meknamara je 28 godina radio za Skotland jard, a njihova nesposobnost da ga privedu pravdi je sramna, ocjenjuje Bouer.

Tokom devedesetominutnog leta helikopterom za Pariz, izmijenili su malo riječi, jer ih je Dajanina smrt potresla.

Bouer je u to vrijeme bio blizak s Muhamedom Fajedom, koji mu je dozvolio da intervjuiše osoblje njegovog hotela “Ric” u Parizu, odakle su Dajana i Dodi neposredno poslije ponoći odvezeni u smrt.

Dodi i Dajana su odsjeli u Kraljevskom apartmanu u “Ricu”, ali su jedva čekali da pređu u stambeni blok blizu Jelisejskih polja, koji je takođe bio u Fajedovom vlasništvu.

Jedan od svjedoka telefonskog razgovora između Muhameda Fajeda i njegovog sina Dodija potvrdio je Bouenu da je otac predložio sinu da s Dajanom napusti hotel kroz zadnji izlaz i da se odvezu do novog smještaja kako bi se sakrili od paparaca koji su opkolili hotel.

Meknamara, međutim, nije ni pomišljao da utvrdi istinu – ili bilo koju verziju istine koja ne bi bila dobra po njegovog poslodavca. Umjesto toga, tvrdio je da su ljubavnici sami odlučili da odu u Fajedovo naselje.

Meknamara je takođe zatražio od dvojice konobara da opišu kako je Dodi kupio vjerenički prsten u obližnjoj zlatari kao nagoveštaj njihovog skorašnjeg vjenčanja.

Na kraju Bouenovog intervjua s osobljem “Rica” Meknamara je ušao u sobu i bio je bijesan. “Očigledno je prisluškivao moje razgovore s osobljem hotela”, kaže Bouen.

Meknamara je poslije insistirao da Bouen intervjuiše još jednog svjedoka, koji je rekao da je vozač slupanog automobila Anri Pol prije kretanja na kobno putovanje “popio samo bezalkoholni biljni liker u baru”, za šta se kasnije ispostavilo da nije istina.

Meknamara je kasnije rekao Bouenu da ne može da prenoći u “Ricu”, već u Fajedovom stanu.

Bouen je bio očajan što mora napustiti mjesto zbivanja takve drame, ali se jedan sat kasnije utješio, jer je u stanu iznad njega stanovao neko ko će odigrati dragocjenu ulogu u stvaranju vjerodostojne slike o onome šta se događalo između Dodija i Dajane.

Rene Delorm je ranije tog ljeta bio Dodijev sluga i nekoliko dana je proveo s parom na Fajedovoj jahti “Džonikal”, dok je bila usidrena u San Tropeu.

“Te noći, Delorm mi je rekao dovoljno o njihovoj ljubavi da me uvjeri da je Meknamarina verzija lažna”, kaže Bouen.

Delorm se sjećao da je bilo tenzija između njih dvoje na jahti, a da je Dodijeva neočekivana odluka da ostanu u Parizu još više je naljutila Dajanu, jer je namjeravala da provede neko vreme sa sinovima u Londonu prije nego što ponovo krenu u školu.

Dodi je, kako je kasnije tvrdio njegov otac, želio da njih dvoje ostanu u Parizu kako bi mogao kupiti vjerenički prsten, ali Delorm je rekao Bouenu da Dajana nije bila raspoložena ni da bude zaprošena, a kamoli da pristane na brak.

Pošto se vratio u London i počeo da istražuje neautorizovanu Fajedovu biografju, Bouen se zapanjio kada je shvatio da je Meknamara mjesecima, pa čak i godinama nakon Dajanine smrti, išao po Evropi tragujući za svjedocima i tzv. stručnjacima kako bi dokazao apsurdnu tvrdnju da je princ Filip organizovao zavjeru za ubistvo.

Počeo je tako što je obezbijedio izjavu škotskog patologa profesora Pitera Vanezisa, koji je okarakterisao francusku policiju kao “nepouzdanu” zato što su rekli da je nivo alkohola u krvi Anrija Pola bio tri puta veći od dozvoljenog. Vanezis, koji je bio u pomenutom helikopteru za Parizu, izjavio je to iako nije bio u prilici da pregleda Anrijevo tijelo, niti da uradi analize krvi.

Meknamara je zatim pokušao da nađe razlog za sudar i počeo da tvrdi da je Dajana bla trudna i da je to bio motiv za njeno smaknuće. Angažovao je francuskog policajca da “dokaže” da MI6 stoji iza zavjere i da je agencija postupala prema uputstvima princa Filipa.

Potom je izmislio priču o bijelom “fijatu uno” koji je u tunelu namjerno naletio na “mercedes”, u kome su bili Dajana i Dodi.

Kada je, “zahvaljujući” Meknamarinoj istrazi, “otkriven” automobil marke “fijat uno” i opisan kao oružje kojim je izvršeno ubistvo, svi su prenijeli tu vijest – uprkos tome što je to vozilo već analizirala francuska policija i odbacila kao uzrok ubistva. Takve lažne vesti kolale su sve do 2008., kada ih je istraga o tragediji definitivno oborila.

Mekanamara je u unakrsnom ispitivanju priznao da nema dokaza da je Dajana žrtva zločina, da nije bilo dokaza da je trudna i da nema dokaza protiv princa Filipa, te da je lagao kada je tvrdio da Anri Pol nije pio omamljujuća pića te sporne noći u “Ricu”.

Izvor: novi.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti