ODRASTANJE NEKAD I SAD: Prije smo filmove gledali u 20 sati, odmah nakon dnevnika, a sad …

Tih 80-ih godina filmovi su išli u 20 sati, odmah nakon dnevnika.

Tad u uglu ekrana nije stajao krug sa brojem, starosnim ograničenjem za djecu i mlade, kao danas. Nije bilo potrebe jer tad je film bio film a ne megaturbospektakl kakvog ga danas, najavljuju 2 sedmice prije a onda kad ga puste, iscjepaju ga reklamama i puste od 23 sata na dalje pa traje kao 2 Ben Hura … 6 sati … taman kad završi, umij se i idi na posao. Kad dođeš na posao prepričavaš kako si gledao jako dobar film u kojem glavni junak šverca ariel prašak, mafija ga proganja u novom golfu za kojeg se odlučila i Severina, dok sve njih skupa proganja policija koja na leđima nosi novi dormeo madrac … jer je*i ga, izmješao ti se film sa reklamama.

Danas imamo i to neko vijeće za medije koje odlučuje u kom terminu idu neprimjerene serije i filmovi te za koju su starosnu grupu. E pa 80-ih su tu funkciju imali naši roditelji. Kad bi mi tih godina gledali film i išla scena seksa (još da je to bar bio seks, nego žešći light, ono, do pasa goli i ljubakanje) … moj tata bi samo skvikno:

– ‘Ajmo … ruke na oči !!!

Ova samo što je na haljini otkopčala prvo dugme a ovaj se primio za šlic, ja sam odmah morao stavljat ruke na oči. Koliko sam samo puta raširio prste ne bi li na TV ugledao “nešto”, ali džaba … odmah bi čuo:

– Ne škilji pi*ka t’ mater’na !!!

Nije bilo teoretske šanse vidjeti – sisu. I ne samo to … i za sve nasilne scene je bilo tako. Morao si okrenut glavu a kad bi to prošlo, eto naredbe:

– Prošlo je … mo’š okrenuti glavu nazad!

Kao što su danas filmovi iscjepani reklamama, tako su meni 80-ih bili iscjepani rukama na očima i okretanjem glave. Dok bi tati i mami oči bile suzne od dobrog filma jer su ga odgledali cijelog, mene nije pogodio u dušu jer ono što sam ja vidio, izgledao je kao dokumentarac o odlasku u trgovinu po hljeb i mlijeko … nije bilo seksa, nije bilo ubistava … čudio sam se što na kraju pola likova u filmu fali … al’ hajde.

Da sam danas mulac … meni bi tata cijelu glavu zaljepio crnom izolir trakom. Odmotao bi mi glavu u 1 u jutro i pustio da gledam dječje horove.

Došla neka nova vremena … u 21 sat je*ačina … a u 1 u jutro dječji horovi …

Izvor: nemosv.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti