ODGOVARAJTE ISKRENO: 15 pitanja koja otkrivaju da li biste bili proglašeni VJEŠTICOM 1692. godine

Otkrijte da li biste bili optuženi za veštičarenje i “pakt sa đavolom” u skladu sa zakonima i “dokazima” korišctenim tokom suđenja vješticama u Salemu 1692. godine.

Koliko od ovih kriterijuma ispunjavate?

1. ŽENSKO STE?

Da li ste žena? Ako jeste, velika je vjerovatnoća da ste jedna od mnogih “đavolovih nevjesta iz pakla”. Od srednjovjekovnog perioda žene su bile povezane sa nečastivim i vještičarenjem. Hiljadama godina ljudi su vjerovali da su žene podložnije grijesima od muškaraca, a grijeh je jasan pokazatelj obožavanja đavola.

Istorijski gledano, brojke dramatično favorizuju žene optužene za vještičarenje u odnosu na muškarce. U Salemu, od 19 obješenih zbog vradžbina, 14 su bile žene.

2. SIROMAŠNI STE/NE MOŽETE DA SE IZDRŽAVATE FINANSIJSKI?

Siromašni, beskućnici i oni koji su primorani da se oslanjaju na podršku zajednice bili su među najugroženijim i često optuženi za vještičarenje. Na primjer, Sarah Good, obješenu 1692. godine zbog vještičarenja, komšije nisu voljele i nisu joj vjerovale jer je lutala od kuće do kuće moleći za hranu.

3. BOGATI STE/FINANSIJSKI NEZAVISNI?

Ako ste odrasla, neudata žena koja živi bez ikakve dodatne (muške) podrške, vjerovatno imate i teglu punu žabljih očiju u svojoj ostavi. Svaka naznaka da bi žena mogla da živi bez pomoći ili nadzora muškarca podigla bi uzbunu. Vjerovatno bi bila izolovana od zajednice – sve dok, naravno, ne bi bila uhapšena i izvedena pred sud.

Prema dostupnim informacijama, između 1620. i 1725. žene bez braće, očeva ili muževa, činile su 89 odsto žena pogubljenih zbog vještičarenja u Novoj Engleskoj.

4. IMATE JEDNU ILI VIŠE BLISKIH PRIJATELJICA?

Malo razočaranje za sve popularne tinejdžerke koje vole “Seks i grad”. Okupljanja grupa žena bez muškog pratioca u srednjem vijeku smatrana su “sastankom klana za obožavanje đavola”.

5. POSVAĐALI STE SE SA JEDNOM ILI VIŠE SVOJIH PRIJATELJICA?

Zloglasni lovci na vještice poput Matthewa Hopkinsa i Johna Serna stvorili su takav teror u zajednici da ženama nije trebalo dugo da optuže druge žene za vještičarenje kao način da skrenu pažnju sa sebe. Prema autorki Elizabeth Rice: “Žene su češće nego muškarci optuživane za saučesništvo sa đavolom, a imajući u vidu takva uvjerenja o sebi, lakše su mogle da zamisle da su i druge žene jednako proklete”.

Uzmimo slučaj Rachel Clinton. “Vrijedne i ugledne žene” iz njenog sela optužile su je za vještičarenje. Rachel, koja je i sama nekada bila “vrijedna i ugledna žena” živjela je sa bolesnom majkom i bila je udata za čovjeka dosta mlađeg od nje zbog čega je skliznula na najnižu stepenicu klasnog sistema. Dodajte na to nekoliko prstiju uperenih u nju zbog toga što su je komšinice ružno sanjale ili što je nečija kćerka pada u postelju čim je Rachel prošla pored njihove kuće i gospođa Clinton je osuđena za vještičarenje.

6. IMALI STE SVAĐU ILI SE NE SLAŽETE SA NEKIM?

Važno je zapamtiti da je u srednjem vijeku svako mogao da optuži svakog. Tako je i bilo! Ako ste bili optuženi da praktikujete vradžbine bilo koje vrste od strane bilo koga, neko drugi bi na to mogao dodati kako vas je vidio da goli letite po mjesečini na metli napravljenoj od ušiju svojih ljubavnika. I, to bi bio validan i potpuno prihvatljiv dokaz pred sudom!

7. JAKO STE STARI?

Starije žene, i udate i neudate, bile su izuzetno podložne optužbama. Rebecca Nurse je, na primjer, bila u ranim sedamdesetim kada joj je suđeno i kada je osuđena na smrt kao vještica.

8. JAKO STE MLADI?

Dorothy Good, najmlađa osoba ikada optužena za vještičarenje, imala je samo 4 godine kada je priznala da je vještica (istovremeno svjedočeći i protiv svoje majke Sarah, koja je obješena 1692. godine). Dorothy je bila u zatvoru devet mjeseci prije nego što su je pustili na slobodu. Nakon toga je poludila i gubi joj se trag u istoriji.

9. UMIJETE SA TRAVAMA/POZNAJETE NARODNU MEDICINU?

Postojao je jedan poseban posao koji je ljude dovodio u opasnost da budu optuženi za vještičarenje – travarke ili iscjeliteljke. Jedna od njih, Margaret Jones pogubljena je 1648. samo zbog toga što je upozoravala ljude da će i dalje biti bolesni, ako ne budu sprovodili propisane tretmane.

10. U BRAKU STE BEZ DJECE?

Neplodnost je smatrana sigurnim znakom zaposjednutosti žene. Osim toga, ako bi vaše komšije i njihovo šestoro djece patili na bilo koji način, gotovo sigurno bi vjerovali da je ljubomorna komšinica koji živi pored bacila čini na njihov dom.

11. POKAZALI STE “TVRDOGLAVOST” ILI BILO KOJE DRUGO “ČUDNO PONAŠANJE”?

Bilo kakva drskost ili tvrdoglavost mogla je donijeti optužbu za vještičarenje.Na suđenju Rachel Clinton, njeni tužioci su učvrstili svoj slučaj protiv nje sljedećim “argumentom”: “Zar nije pokazala karakter ogorčene, nametljive, zahtjevne žene – ukratko, lik vještice? Nije li prijetila, vikala i tukla se?”

12. IMATE MLADEŽ ILI NEKI DRUGI BILJEG OD ROĐENJA?

Bilo šta od ovoga pronađenog na tijelu moglo bi se protumačiti kao đavolji znak. Optuženi su se skidali potpuno goli, lišavali dlaka i pretraživan im je svaki milimetar njihovog tijela sve dok se ne bi pronašla neka vrsta obilježja.

13. PUTER ILI MLIJEKO VAM SE POKVARILO U FRIŽIDERU?

U nekoliko svjedočenja protiv vještica pominje se da se mliječni proizvodi kvare u njihovom prisustvu. Ako bilo koja od lokalnih krava ne daje mlijeko, vjerovatno ste vi krivi i za to!

14. IMALI STE SEKS VAN BRAKA?

Jedna od žrtava u Salemu bila je Martha Corey koja je u mladosti imala vanbračnog sina. Kasnije se udavala čak dva puta. Drugi brak je bio sa čovjekom koji je i sam bio poznat u mladosti kao “skandalozna osoba”. Kada je došlo do suđenja vješticama, Marthine indiskrecije iz prošlosti nisu baš pomogle njenoj odbrani, pa je osuđena i obješena. Od posledica mučenja kako bi ga naveli da prizna da se bavi vještičarenjem umro je i njen muž.

15. POKUŠALI STE DA PREDVIDITE IDENTITET BUDUĆEG MUŽA?

Da li ste ikada sanjali o svojoj srodnoj duši? Napisali njegove inicijale u svom dnevniku? Onda bi se, poput Titubinih, robinje koja je živela u Salemu, vaše aktivnosti mogle protumačiti kao vradžbine. Dugo se smatralo da je Tituba podsticala mlade djevojke da vračaju kako bi predvidjele identitet svojih budućih muževa, a ona je postala jedna od prvih žena u Salemu optuženih za vještičarenje.

Izvor: istorijskizabavnik.rs/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti