Odgonetanje istorijske misterije: Zašto je bogati merovinški ratnik sahranjen pored konja bez glave?

Arheolozi koji su otkrili grobnicu smatraju da je sahranjen u vrijeme dinastije Merovinga, koja je vladala između 476. i 750. godine.

Skelet čovjeka za koga se smatra da je bio bogataš i pripadnik elite nađeni su u grobnici u južnoj Njemačkoj, a sahranjen je prije 1.400 godina pored konja bez glave.

Vjeruje se da je tokom života služio kraljevima te dinastije.

“Bio je dio komandnog lanca u službi merovinških kraljeva, i to na vrhu, što znači da je učestvovao u kraljevskim vojnim kampanjama”, kaže arheolog Folke Damminger, jedan od naučnika koji su istraživali grobnicu.

On dodaje da se radi o članu lokalne elite, vjerovatno glavi kuće kojoj je pripadala njegova porodica i sluge. Damminger objašnjava da se ta zajednica najvjerovatnije bavila poljoprivredom, ali da čovjek čiji su ostaci nađeni nije to radio sam, već je imao svoje sluge i druge radnike.

Zbog čega je sahranjen pored konja bez glave i dalje je tajna, a arheolozi pretpostavljaju da to ima veze sa ceremonijom sahranjivanja.

“Konj je vjerovatno sahranjen pored gospodara kako bi on mogao da ga koristi u zagrobnom životu, prije nego da se radi o žrtvi. Glava konja nije nađena”, navodi Damminger.

Prema mišljenju arheologa, porodica je htjela da prikaže kako je bio bogat i važan pojedinac, kako bi imali koristi od njegovog statusa.

“Jedna od funkcija takve ceremonije sahranjivanja bila je da prikaže pokojnika u njegovom statusu dok je bio živ, ali i da prikaže zahtjev nasljednika da zadrže njegov status”, kaže njemački arheolog.

Arheolozi su u blizini našli i ostatke još nekoliko ljudi, koji su živjeli otprilike u isto vrijeme kad i bogataš koji je sahranjen pored konja bez glave. Neki od njih sahranjeni su sa veoma vrijednim stvarima, kao na primer jedna žena, pored koje je nađen zlatni broš. Neki ljudi sahranjeni su sa oružjem kao što su mačevi, koplja, štitovi ili vrhovi strijela.

Damminger kaže da naučnici nastavljaju iskopavanje i rekonstrukciju misteriozne grobnice i stvari nađenih u njoj. Takođe, biće urađena antropološka analiza njegovih kostiju i zuba, kako bi se utvrdilo od čega je umro i koliko je bio star u trenutku smrti.

Izvor: nationalgeographic.rs/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti