Odakle sandale stare 1700 godina na norveškoj planini? Čovjek bi ovdje očekivao topliju obuću!

Jedan planinarski vodič iz Norveške je prolazeći svojim uobičajenim putevima otkrio kožnu sandalu u ledu, na prevoju nazvanom Horse Ice Patch (Konjski ledeni predio), u ljeto 2019. godine.

Odmah je kontaktirao istraživače u projektu Secret of the Ice, a sandale je ostavio u ledu. Istraživačima je poslao GPS koordinate i fotografije. Po sandale su arheolozi s projekta otišli već početkom septembra, a radiokarbonska analiza je pokazala da se one mogu datirati u otprilike 300-u godinu.

Konjsko gnojivo i drugo

Na ovom području je bilo do sada i drugih nalaza, npr. tekstila, s tim da ova sandala ulazi u jedan od najstarijih nalaza ovog područja. Sandale i drugi nalazi, poput smrznutog konjskog gnojiva koje se datira u kasnije razdoblje Vikinga (između 800. i druge polovine 11. vijeka), pokazuju dugu upotrebu ove rute koja je povezivala obalu i unutrašnjost. Intrigantno je zašto bi neko nosio sandalu na ovom prevoju gdje je uvijek bilo snijega.

Više puteva

Pretpostavlja se da su lagane sandale imale životinjsku kožu ukoliko ih je neko nosio po hladnim vremenskim uslovima, no čudno je da bi neko izgubio obuću na hladnoći a da to ne primjeti. Raniji nalazi o kojima smo već pisali pokazuju da su ovo područje u okolini ljudi koristili i za lov, o čemu svjedoče nađene strelice, kao i zakloni za lovce, a ti se nalazi datiraju u razdoblje od prije 2000 do 3000 godina. Naučnici koji su zaposleni na ovom projektu kažu da je ovdje postojalo nekoliko puteva, a odgovarajuća ruta se odabirala prema godišnjem dobu i količini snijega. Smatra se da je put iz unutrašnjosti prema obali trajao otprilike dva dana. Putovalo se pješice ili tovarnim konjima. Najčešće su ovuda prolazili očito trgovci.

Bilo kako bilo neko je ovim putem prošao prije 1700 godina i izgubio obuću, vrlo je moguće da je ta sandala bila dio robe koja se prodavala pa onda nije bilo bitno što je riječ o sandali na sniježnom putu, i što ju je taj neko izgubio.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti