O njemu niko ništa nije znao, ali je cijeli grad došao na njegovu sahranu: Da li je ovo najmisteriozniji čovjek na svijetu?

Kada je stari Mike umro, procedura je bila sljedeća …

Kada neko umre, uobičajno je da se potraži i obavijesti najbliža rodbina i prijatelji. U današnje doba mobilnih telefona i interneta to i nije tako teško. Ipak, početkom 20. vijeka, riječ je bila o proceduri koja uopšte nije bila jednostavna. Slučaj starog prodavca imenom Mike vjerovatno je jedan od najzanimljivijih u istoriji!

Ako se desi da umrete van grada u kome ste živjeli, početkom 20. vijeka, mogli ste samo da se nadate da će kod vas biti pronađeno dovoljno informacija da vaša porodica bude obaviještena. Nažalost, ovo se nije dogodilo 1911. godine prilikom smrti čovjeka poznatog samo kao “stari Mike”.

On je bio putujući trgovac u Americi. Niko u Prescottu, gradiću u Arkanzasu, nije znao njegovo puno ime, ali su ga svi poznavali jer je posjećivao njihovo mjesto i prodavao olovke, kancelarijski pribor i kućne potrepštine.

Tokom jedne posjete Prescottu, Mike je umro od srčanog udara, a njegovo tijelo je pronađeno u lokalnom parku. Grad je ožalio putujućeg trgovca, a njegovi ostaci su odnijeti u pogrebni zavod i pripremljeni za sahranu.

Nažalost, ništa iz njegove putne torbe nije otkrilo pun identitet ili kontakt bilo kakve porodice ili prijatelja. U nadi da će se neko na kraju ipak pojaviti i identifikovati Mikea, pogrebnici su balzamovali tijelo i izložili ga.

I onda su mogli samo da čekaju … Godine su prolazile, a niko nije došao da potraži posmrtne ostatke. S vremenom, stanovnici Prescotta su ga prozvali “Stari Mike”, a on je postao svojevrsna, bizarna, turistička atrakcija.

Tek 1975. godine, čak i najupornijima je postalo jasno da niko neće doći da traži Mikea. Gradske vlasti su naredile pogrebnom zavodu da tijelo konačno bude sahranjeno.

Bio je to nevjerovatan prizor! Na sahrani se pojavio skoro čitav grad. Čovjek o kome ništa nisu znali, za sve to vrijeme nekako je postao njihov sugrađanin sa kojim su se srodili i koga su željeli da dostojno isprate.

Izvor: novi.ba/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti