NOVI SAD: Otkriven tajni tunel ispod Dunava koji spaja Petrovaradinsku tvrđavu i grad (VIDEO)

Grupa istraživača predvođena arhitektom Vojislavom Devićem otkrila je tajni tunel koji se nalazi 9 metara ispod Dunava i koji spaja tvrđavu i gradsko jezgro.

Legenda o tunelu Petrovaradinske tvrđave prepričava se među Novosađanima decenijama, ali niko ne zna da li su ove priče istinite …

Arhitekta Vojislav Dević još prije nekoliko godina započeo je istraživanja na pronalaženju tunela ispod Petrovaradinske tvrđave, koji je prema njegovim tvrdnjama spajao obje strane Dunava. Želja za ovakvim poduhvatom javila se još u ranoj mladosti kada mu je rođaka Bogojevac Drenka ispričala da je posljednji put tuda prošao jedan bračni par, davne 1913-e godine, piše portal RTV.

“Mi smo utvrdili prije jedno dvije i po godine da ispod Dunavskog dna između 8 i 9 metara, postoji neka pravolinijska konstrukcija gdje je upravo Bogojevac Drenka govorila, i to ta navodno legenda o kojoj svi pričaju a niko nikad nije prstom mrdnuo da je dokaže ili da je opovrgne”, kaže Vojislav Dević.

Dević vjeruje da je na kraju Prvog svjetskog rata posljednji Austrougarski general dobio naređenje da zazida sve ulaze i izlaze tunela, prije nego što će u objekat ući srpska vojska. Jedan od ulaza nalazio se nekoliko metara od Spomenika žrtava racije a drugi u kripti ispod Crkve Svetog Jurja.

“Arhiva ne kaže ništa jer znamo da su postojala samo dva plana koja su govorila o tom tunelu. Jedan se nalazi u arhivu u Beču i do njega se ne može doći. Glavni komandant odbrane tvrđave je bio taj koji je imao tu drugu kartu u koju je sve bilo upisano, ali ta druga karta je nestala potapanjem Titanika – ona je bila predviđena da ide na jednu izložbu u New Yorku”, potvrdio je Dević za RTV.

Na osnovu sonarnih istraživanja Dunava, trenutno je u izradi 3D model tunela koji bi mogao biti ključni dokaz njegovog postojanja, a nakon njegove rekonstrukcije postao bi velika turistička atrakcija.

Izvor: kutaknet.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti