Novi dokazi: Da li se Nojeva barka zaista nalazi na planini Ararat?

Ako je vjerovati jednoj grupi naučnika, Nojeva barka bi uskoro mogla da bude nađena.

Priča o najvećem potopu i jednoj jedinoj porodici koja ga je preživjela jedna je od najstarijih priča naše globalne kulture. Da li je moguće da je ovaj mit zaista zasnovan na stvarim činjenicama, i da li bi velika Nojeva barka mogla i dalje da postoji sačuvana na ledenim prostorima Ararata, planine na koju je, prema Bibliji, pristala 150 dana nakon Potopa?

Grupa evangelističkih hrišćanskih istražitelja je 2010. godine trvrdila da je pronašla tragove biblijskog broda upravo na planini Ararat, takođe poznatoj i kao Agri planina.

Međunarodno ministarstvo Nojeve barke, dokumentarni tim za sjedištem u Hong Kongu, tvrdi da su pronašli drvene dijelove strukture čiji ugljenik datira od prije 4.800 godina, i pronađeni su na oko 4.000 metara iznad nivoa mora.

Međutim, njihovo istraživanje je vrlo brzo odbačeno zbog nedostatka stvarnih dokaza.

Sada, međutim, “lovci na barku” iz Kalifornije vjeruju da imaju novi dokaz da je planina Ararat mjesto na kojem se krije barka, ali njihove trvdnje su naišle na sličnu reakciju naučne zajednice.

Više od 100 naučnika iz cijelog svijeta je organizovalo trodnevni međunarodni simpozijum na planini Ararat kako bi utvrdili da li je ona zaista mjesto počinka Nojeve barke.

“Namjera mi je da posjetim lokacije oko planine kako bi pronašao tragove o katastrofalnim događajima iz prošlosti”, rekao je profesor Paul Esperante iz Istraživačkog instituta Geoscience.

Rezultati istraživanja će biti naknadno objavljeni.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti