Novcem do pasoša: U ovim zemljama je moguće kupiti državljanstvo!

Proteklih godina u svijetu je zabilježen procvat jedne industrije. Države u zamjenu za investicije nude zainteresovanim da kupe državljanstvo ili makar dozvolu boravka.

Na ovo je upozorio MMF, prema čijim podacima ljudi u ovakvim geopolitičkim uslovima teže da nađu politički ili ekonomski bezbjedno mjesto. Naravno tu je uvijek i pogodnost nižih poreza i kupovine nekretnina.

Iako je trend primjećen nedavno, neke zemlje ovu uslugu nude već decenijama. St. Kits & Nevis, mala država od dva ostrva u Karibima to radi od 1984. godine.

Na listi zemalja dominiraju karibske i evropske zemlje, ali se kupovina državljanstva može dobiti i u Kanadi, SAD, Australiji, Singapuru i Novom Zelandu.

Na vrhu liste zemalja su one koje nude “ekonomsko državljanstvo” koje se dobija poslije minimalnog vremena. One bilježe i značajan rast prihoda po ovom osnovu.

Najjeftinije državljanstvo nudi Dominaknska republika sa svega 100.000 dolara.

Poslije ovih zemalja slijede one koje nude boravište za određenu cijenu i tu su SAD i Velika Britanija, u kojma je to moguće od 1990. godine.

Ova usluga može značajno doprinijeti povećanju investicija, pa su tako St. Kits & Nevis 2013. svaki četvrti dolar prihodovali na ovaj način. Procjene su da je samo godinu dana kasnije ta industrija vrijedila dvije milijarde dolara na svjetskom nivou.

Iste godine Portugal je po ovom osnovu prihodovao 13 odsto BDP.

Za neke je boravak porodica u SAD ili Britaniji velika stvar, a nekima je bitno da mogu da putuju bez viza. Kipar i Malta nude takve programe.

Uvijek, međutim postoji pitanje transparentnosti ovih programa, kao i bezbjednosti, ali i pretjerane zavisnosti nekih zemalja od ovih prihoda.

Izvor: newsweek.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti