Nova arheološka otkrića u “Sibirskoj dolini kraljeva”: Otkrivene dvije netaknute grobne humke

Arheolozi koji istražuju u “Sibirskoj dolini kraljeva” objavili su da su otkrili grobnu humku u kojoj se nalazi bogato dekorisano blago staro 2.500 godina

Istraživanja je obavio poljsko-ruski tim sa Jagelonskog univerziteta u Krakovu i Državnog muzeja Ermitaž u St. Peterburgu. Istraživači su sproveli istraživanje drevne grobne nekropole (poznate kao “Sibirska dolina kraljeva”) na sjeveru Tuve, autonomne republike na prostoru južnog Sibira.

Takozvana “Sibirska dolina kraljeva”, nazvana po egipatskoj dolini kraljeva, nalazi se u azijskom dijelu Ruske Federacije. Svoje ime je dobila zbog brojnih monumentalnih kurganskih grobnica, često prepunih blaga koje pripadaju kraljevskim porodicama.

Otkriveni lokalitet je povezan sa kulturom Skita, nomadskim narodom poznatim još u 9. vijeku prije nove ere, koji je migrirao na zapad iz centralne Azije u južnu Rusiju tokom 8. i 7. vijeka prije nove ere. Skiti su bili poznati po svojoj ljubavi prema ratovanju. Njihova dostignuća opisao je, između ostalih, poznati grčki istoričar Herodot.

Novo otkriće na nekropoli

Tim je‚ ove godine identifikovao dvije nove humke na nekropoli pored velikog broja ostalih. U prvoj humci nalazila se drvena grobna komora izgrađena na okviru čvrstih greda.

Žena sa djetetom unutar drvene grobne komore

U njoj je bila pohranjena 50-godišnja žena i dijete od 2-3 godine. Od grobnih priloga su primjećeni različiti zlatni ukrasi, željezni nož, bronzano ogledalo i bogato dekorisan komad nakita (pektoral) u obliku polumjeseca ili mjeseca.

“Pektorali su se smatrali simbolima pripadnosti nekoj društvenoj grupi, kasti, možda ratnicima – barem kad su u pitanju muškarci. Stavljanje ovih predmeta u ženski grob je veoma zanimljivo odstupanje od ovog običaja. To svakako dokazuje jedinstvenu ulogu pokojnika u zajednici stanovnika Doline kraljeva”, smatra arheolog dr Oleščak sa Jagelonskog univerziteta u Krakovu.

Zlatni predmeti pored glave žene

Pored toga, pronađeni su ostaci nekoliko organskih predmeta, uključujući dršku strijele, dršku sjekire, fragment tobolca i drveni češalj koji je kožnom omčom bio povezan sa bronzanim ogledalom.

Prema istraživačima, sahrane datiraju iz 6. vijeka prije nove ere i vjerovatno su pokojnici bili pratnja nekog skitskog plemića (čija je najveća grobna humka u centru nekropole), za koje je u tom periodu ova oblast u Tuvi bila jedan od najvažnijih ritualnih centara čitavog skitsko-sibirskog svijeta.

Arheolozi su takođe pronašli dokaze da je blago od bronzanih predmeta najvjerovatnije namjerno deponovano oko perimetra humke. O tome svjedoči i istraživanje metal-detektorom kojim je registrovano nekoliko desetina razbacanih bronzanih predmeta zbog dubokog oranja zemlje tokom 20. vijeka, jer je tu postojala farma.

Autor: Maja Miljević-Đajić

Izvor: sveoarheologiji.com/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti