NOK: Tajanstvena afrička civilizacija

Civilizacija Nok bila je potpuno nepoznata savremenom čovjeku sve do 1928. godine, kada su rudari u centralnoj Nigeriji otkopali pravo bogatstvo predmeta od terakote (pečene lončarske gline).

Kasnija su arheološka istraživanja pokazala da je riječ o vjerovatno najstarijoj civilizaciji zapadne Afrike, nastaloj oko 1000. godine pr.n.e i iščezloj oko 300. pr.n.e pod nepoznatim okolnostima. Nastala je, dakle, u razdoblju od mlađeg kamenog do željeznog doba (prema hronologiji za Afriku južno od Sahare).

Pored slika na kamenu i predmeta poput kamenog alata i željeznih vrhova koplja, narukvica i noževa, najistaknutija tvorevina te civilizacije su figure od terakote koje mogu doseći ljudsku veličinu. Prikazuju ljude s izduženim glavama, očima u obliku badema te punim usnama. Ono što je kod njih posebno intrigirajuće, jeste da su im proporcije inače više-manje pravilne, zbog čega su neki savremeni posmatrači spomenuli da ih podsjećaju na vanzemaljce. Proučavanje skulptura pod mikroskopom otkrilo je da je sva glina došla iz istog, zasad nepoznatog izvora. Funkcija im nije poznata, ali postoje teorije da su služile za zaštitu polja od elementarnih nepogoda ili da predstavljaju ugledne pojedince koji su štovani kao božanstva.

Druga znamenita odlika civilizacije Nok je njen pravni sistem. Poznato je da je postojala podjela sudova prema predmetu nadležnosti. Vjerovali su da svaki zločin može navući prokletstvo na čitavu porodicu te stoga mora biti otkriven. Prilikom sudskog procesa okrivljeni bi položio zakletvu da će govoriti istinu pred dva monolita koji su simbolizovali vrhovno božanstvo Nom. Sudovima su predsjedali sveštenici, uz prisutnost plemenskih starješina.

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti