Njihov izvor je nepoznat: Baloni u stratosferi naše planete bilježe miesteriozne zvuke

Nakon polijetanja prvog solarnog balona u stratosferu prije sedam godina, naučnici su otkrili da on bilježi zvuke koji ne mogu da se porede sa bilo čim što je do sada zabilježeno.

Kada su naučnici prvi put prije sedam godina u stratosferu poslali solarne balone da lebde i bilježe sve promjene i dešavanja u njoj, oni nisu imali predstavu šta sve mogu da otkriju. Vremenom, pored brojnih prikupljenih informacija počeli su da hvataju i nečujne niskofrekventne signale koji su do danas ostali neidentifikovani. 

“Znamo da prepoznamo zvukove eksplozija, pada meteora, aviona, grmljavina i gradova. Ali gotovo svaki put kada gore pošaljemo balone naiđemo na ove koje ne možemo da identifikujemo”, otkriva naučnik Danijel Bouman iz Nacionalnog instituta Sandia u Novom Meksiku.

Šta su baloni otkrili visoko tamo gore?

Kao što je već rečeno u pitanju su solarni baloni koji mogu da budu i po nekoliko sati u stratosferi. Tokom svih ovih godina 50 njih je prikupljalo podatke iz sloja koji se nalazi između mezosfere i troposfere, na visinama od 10 do 55 km.

Prvo što su zaključili jeste da stratosfera zvuči skroz drugačije od onoga što imamo priliku da čujemo na površini naše planete, jer su baloni hvatali iznad vjetrova i bilježili turbulencije iz drugih različitih dijelova atmosfere i infrazvučne signale koji potiču od morskih oluja. Ali i gomilu njih za koje nisu mogli da odrede porijeklo.

“Ovi misteriozni signali mogli bi biti povezani sa tipovima atmosferskih turbulencija koje nikada prije nisu bilježene. Ali treba napomenuti da smo do sada jako rijetko istraživali zvukove u stratosferi tako da je teško iznijeti neke konačne zaključke”, rekao je Bouman.

On takođe dodaje da su ovakvi projekti postojali i prije, ali da su uglavnom to bili tajni pokušaji od strane američke vojske da otkrije infrazvučne signale tokom tesitranja nuklearnog naoružanja SSSR-a. Zbog svega toga, došlo je do nastanka teorija zavjera koje su povezane sa vanzemaljcima i NLO objektima. 

Ipak, naučnici tvrde da nema utemljenih činjenica koje ukazuju da nam neko iz druge galaksije šalje signale, kao i da postoji još mnogo toga što ne znamo o našoj planeti i prirodnim pojavama koje mogu uticati na stvaranje istih.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti