Njegove posljednje riječi su bile: “Otrovali su me” … Ovo je priča o čovjeku koji je izmislio auto sa pogonom na vodu (VIDEO)

Jedno od tehnoloških čuda koje pokazuje koliko daleko smo dospjeli je automobil koji ima pogon na vodu.

Ovo savremeno čudo crpi svoju energiju direktno iz vode i ne zahtjeva ništa više da bi funkcionisalo. Nažalost, kapitalizam se postarao da ovaj sljedeći korak u naučnoj evoluciji nikada ne bude zapravo dostupan masama.

Ako auto sa pogonom na vodu postane standard, kompanije za gorivo i naftne industrije će vrlo brzo postati suvišne i gubiti milijarde dolara svake godine. A to je ono što prijeti naftnim i gasnim korporacijama pa lobiraju protiv masovne proizvodnje ovog vozila.

Postoji mnogo slučajeva kada su velike naftne korporacije ugušile rast autohtonih industrija koje promovišu alternativne izvore energije. A ovdje je navedeo samo nekoliko njih kojima su korporacije pokušale da prekinu ono što je mogla biti moderna roba sa velikim prednostima za životnu sredinu.

2008. godine u Osaki u Japanu je proizvođač automobila Genepax predstavio svoj automobil sa pogonom na vodu koji može raditi na bilo kom tipu vode, uključujući onu iz slavine, flaširanu ili iz jezera. I ubrzo nakon toga, ova tehnologija je dobila patent.

Nažalost, oko godinu dana nakon što je ovaj uređaj otkriven, kompanija je zatvorena pod “misterioznim okolnostima” a svijetu je rečeno da je to zbog ‘nedostatka sredstava’.

Nekoliko godina prije toga, stanovnik Ohaja, Stanley Meyer, izumio je sličan automobil sa pogonom na vodu. Iako su lokalne novinske stanice to pokrivale nakratko, nikada se nije progurao sa svojim izumom i ubrzo je sve palo u zaborav.

Poslije malo istraživanja, otkriveno je da su Stanleya tužili njegovi investitori izjavljujući da nema ničega revolucionarnog po pitanju ovog uređaja i da je on jednostavno radio na principu obrade elektrolita. On je osuđen i obilježen kao “prevarant” a njegova tehnologija je prošla kroz nekoliko rundi istrage od strane investitora, američkog Ministarstva energetike i američkog Ministarstva odbrane.

1998. godine, dok je njegova tehnologija i dalje čekala patent, Meyer je umro dok je bio u restoranu. A nekoliko ljudi koji su mu bili bliski su tvrdili da je bio namjerno otrovan.

Prema riječima Stanleyevog brata: “Uzeo je gutljaj soka od brusnice. Zatim se uhvatio za vrat, istrčao kroz vrata, pao na koljena i naglo povratio. Istrčao sam napolje i pitao ga šta nije u redu. Rekao mi je: ‘Otrovali su me.’ To su bile njegove posljednje riječi.”

Iako je još uvijek veoma neiskorištena, voda je savršen izvor goriva. Kroz elektrolizu, molekul vode se dijeli na dva komponentna atoma i oksidira kao gorivo. Ovo gorivo obezbjeđuje energiju koja je 1,5 puta jača od benzina.

Sada se to može činiti neuvjerljivo, ali pogon na vodu je stvarna i vrlo održiva alternativa fosilnim gorivima. Nadamo se da ćemo svi jednog dana postati svjesni da to postoji i podići ideju do tog nivoa da može promijeniti autoindustriju.

Naše okruženje, tehnologija i budućnost zavise od toga koliko odgovorno tretiramo našu sadašnjost, a ovo bi bio odličan put za početak.

Izvor: webtribune.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti