NI KRIV NI DUŽAN: Zbog vještačke inteligencije (AI) naučnik 10 mjeseci proveo u zatvoru

Ruski hidrolog Aleksandar Cvetkov priveden je u februaru 2023. godine, iako nije učestovao u zločinu.

On  je zbog vještačke inteligencije (AI) u zatvoru nepravedno proveo 10 mjeseci. Naime, sistem vještačke inteligencije je utvrdio da se njegovo lice 55% poklapa sa skicom ubice koju je prije 20 godina nacrtao svjedok.

Tako je Aleksandar Cvetkov, naučnik sa Instituta za biologiju unutrašnjih voda Ruske akademije nauka, posljednjih 10 mjeseci živio noćnu moru.

Cvetkov, 49-godišnji otac troje djece koji žive u Jaroslavlju, bio je u pritvoru deset mjeseci. Priveden je 16. februara 2023. na aerodromu Domodedovo, gdje je sa kolegama iz Instituta za biologiju unutrašnjih voda Ruske akademije nauka stigao poslije službenog puta u Krasnojarsku teritoriju.

Cvetkovova supruga je rekla da je razlog pritvora naučnika to što je njegovo lice “uhvaćeno kamerom i poklapa se sa oko 50-60 odsto skice ubice”.

Istražitelji su tvrdili da su on i njegov navodni saučesnik ubili najmanje dvije osobe u Moskvi i Moskovskoj oblasti u avgustu 2002. godine, ignorišući svjedočenja više naučnika da je Cvetkov bio sa njima u vrijeme ubistava.

Ubistva za koja se tereti Aleksandar Cvetkov dogodila su se 2. avgusta 2002. Prvo je nakon svađe ubijen čovjek sa kojim su osumnjičeni navodno bili pijani. Iste noći opljačkali su 64-godišnju ženu, da bi na kraju napali i ubili drugu ženu i njenu 90-godišnju majku pod izgovorom da žele da iznajme stan.

Cvetkovov navodni saučesnik, koji je istupio i priznao ubistva, identifikovao je naučnika, ali je bilo nekih problema sa njegovim svjedočenjem. Tvrdio je da je Aleksandar sa njim bio beskućnik u Moskvi, pio alkohol i “pušio pola paklice cigareta dnevno”.

Cvetkov nikada u životu nije bio beskućnik, nije pio i nikada nije pušio zbog problema sa plućima. Saučesnik se takođe prisetio da je Cvetkov imao tetovaže prstena na prstima i keltski uzorak na levoj ruci. Ali rođaci naučnika kažu da nikada nije imao tetovaže.

Mnoge Aleksandrove kolege naučnici su svjedočili da je on bio sa njima stotinama kilometara daleko od mjesta gdje su se ubistva dogodila, ali vlasti ih nisu ni uzele u obzir. Hidrolog je navodno bio primoran da napiše priznanje koje je kasnije povukao, a posljednjih 10 mjeseci je proveo iza rešetaka, dok je porodica očajnički pokušavala da ga izvuče.

Prema nekoliko izvora, uprkos brdu dokaza koji oslobađaju Cvetkova u ovom slučaju ubistva, ruske vlasti su odlučile da vjeruju softveru koji pokreće vještačka inteligencija. Utvrđeno je da se izgled hidrologa poklapa sa izgledom traženog ubice što je očigledno bilo dovoljno da se opravda njegovo zatvaranje.

Slučaj Aleksandra Cvetkova je mjesecima bio na naslovnicama vijesti u Rusiji, a zbog kampanje u kojoj se traži njegovo oslobađanje.

Tako je u oslobađanju Aleksandra učestvovala je Eva Merkačeva, kolumnista Moskovskog komsomoleta i članica Savjeta za ljudska prava pri predsjedniku Ruske Federacije. Ona je skrenula pažnju šefu države na situaciju.

Nakon intervencije samog Vladimira Putina, naučnik je pušten iz zatvora. Međutim, optužbe protiv njega još nisu odbačene, tako da još nije potpuno stekao slobodu prenose neki ruski mediji.

Putin je navodno prokomentarisao da je “vještačka inteligencija složena tema i ako u ovoj oblasti ima propusta, potrebno ih je analizirati i donijeti odgovarajuće zaključke”.

Izvor: zanimljivostidana.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti