Nevjerovatno otkriće 20. vijeka: Nebeski sat koji su pokušali ukrasti lovci na blago

Bronzani disk otkrili su lovci na blago na njemačkom brdu Mitteelberg, nedaleko od grada Nebre. Pokušali su ga prodati, ali spriječila ih je policija …

otkrice1

Kada je 1999. godine u Nebri, koja se nalazi na oko sat vremena vožnje od Leipziga pronađen neobični bronzani disk, diglo se puno prašine. Ne samo zbog iskopavanja, nego i zbog sumnje u to je li “složeni astronomski sat” star oko 3600 godina autentičan. Otkrivena detektorom metala, ploča prekrivena patinom plave i zelene boje promjera je oko 32 centimetara (otprilike poput gramofonske ploče) i teška je oko 2 kg.

Na njoj se nalaze i zlatni detalji koji prikazuju sunce, mjesec i zvijezde, kao i sazviježđe za koje se smatra da su Plejade. Neobični predmet za koji se u početku smatralo da je krivotvorina danas se smatra najstarijim poznatim prikazom svemira i jednim od najvrijednijih arheoloških nalaza 20. vijeka. Bronzani disk otkrili su lovci na blago na brdu Mitteelberg, nedaleko od grada Nebre, u šumi Ziegelroda. Nažalost, prilikom iskopavanja iz tla disk je oštećen – veliki komad otpao je s predmeta.

Osim diska lovci na blago su pronašli i mačeve, sjekire, kao i dijelove narukvice. Budući da se takvi predmeti ne mogu legalno prodati u Njemačkoj, kružili su od  ruke do ruke, da bi policija zaplijenila disk koji je vraćen vlasniku – saveznoj zemlji Sachsen-Anhalt. Stručnjaci tvrde da bi disk iz Nebre mogao biti najstariji poznati realistični prikaz svemira, možda čak i astronomski sat ili kalendar koji pokazuje vrijeme za sadnju i žetvu.

Takva bi se teorija uklopila s ostalim spomenicima pronađenim širom sjeverne Evrope kojima se određivao ljetni i zimski solsticij – Stonehenge u Wiltshireu i Newgrange u Irskoj najpoznatiji su primjeri. Kako su se ljudi iz bronzanog doba bavili poljoprivredom, metoda otkrivanja doba godine, a time i najboljeg vremena za sadnju i berbu usjeva, bila je očito od vitalne važnosti. Jedan od načina za to je identifikovati položaj sunca pri izlasku i zalasku.

Više o prošlosti, pronalasku i značenju diska može se doznati u muzeju Arche Nebra koji oduševljava posjetioce multimedijalnim sadržajem, dok se original čuva u muzeju Landesmuseum für Vorgeschichte u Händelstadtu.

Izvor: punkufer.dnevnik.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti