Nevjerovatna sudbina identičnih blizanaca: Jedan postao NACISTA, a drugi JEVREJ

Jufe i Štor, identični blizanci, rođeni su 1933. u Trinidadu od oca rumunskog Jevreja i majke Njemice katolikinje. Prema bilješkama, nije poznato da li su njihovi roditelji ikad bili vjenčani, a veza je brzo pukla zbog očevog “švrljanja” i pretjerivanja u alkoholu.

twins5

Majka se sa Štorom i starijom kćerkom vratila u rodnu Njemačku, a Jufea ostavila u Trinidadu. U međuvremenu, Štor je postao član Hitlerove omladine, a mnogo godina kasnije priznao je da je sanjao o tome da ubija svog blizanca u vazdušnom sukobu. S druge strane, Jufe je odrastao kao Jevrej u Trinidadu i postao pripadnik izraelske mornarice i redovno je sanjao kako svog brata ubija bajonetom.

Prvi njihov susret, kad je Jufe posjetio Štora i majku u Njemačkoj, bio je u najmanju ruku čudan.

Godinama su razmjenjivali pisma i fotografije, a u 21. godini sreli su se na njemačkoj željezničkoj stanici. Njihov susret je zabilježila psiholog Nensi Segal u knjizi “Indivisible by Two: Lives of Extraordinary Twins”, piše portal Thestar.com.

Džek Jufe i njegov brat Oskar Štor gledali su se kao da vide duha. Njihove kulturološke razlike bile su očigledne koliko i fizičke sličnosti. Bacivši pogled na izraelske naljepnice na Jufeovom koferu, Štor ih je skinuo i rekao svom davno izgubljenom bratu da drugima kaže da je iz Amerike.

– Gledali smo se kao neprijatelji. Nijedan od nas nije htio da se mijenja. Gledali smo se sa sumnjom – ispričao je godinama kasnije Jufe Segalovoj.

Međutim, na krstarenju Rajnom Džek se ponadao da će imati malo privatnosti sa Štorom.

– Ipak, on se ponašao tako neprijatno da to nije želio ni da krije. Čak je pokrivao oči rukama – sjećao se Jufe.

Poslije šest dana, razišli su se nakon hladnog rukovanja. Nisu željeli da se vide narednih 25 godina.

twins6

Od tog prvog susreta 1954. razvili su složenu ali vječnu vezu koja ih je pretvorila u temu diskusija o uticaju genetike i vaspitanja na čovjekov život. Naime, način na koji su braća odrastala nije mogao biti različitiji.

Ponovo ih je spojila studija koja se bavila uticajem okruženja i genetskih faktora na psihologiju pojedinca u Minesoti, koja je trajala od kraja osamdesetih do početka dvijehiljaditih. Naučnici su pratili ponašanje nekoliko parova blizanaca koji su razdvojeni u ranom dobu i koje su podizale različite porodice.

Jufe je rekao za “Los Angeles Times” 1979. da su zaključili da je to idealna, neutralna teritorija da istjeraju na čistac sva svoja skrivena osjećanja.

Zbližavanje je počelo već na aerodromu u Masačusetsu, jer se ispostavilo da su gotovo identično obučeni – imali su bijele sportske jakne, košulje i naočare sa metalnim okvirima.

– Rekao sam: ‘Oskare, nosiš istu košulju i iste naočare kao ja. Zašto?’ Rekao mi je: ‘Zašto ti nosiš isto što i ja?’ – ispričao je Jufe.

Njihove supruge kasnije su primjetile da slično i hodaju, pa da se na sličan način i sapliću.

Ipak, neke razlike su ostale. Nikad nisu mogli da se slože o političkim temama, naročito vezanim za Izrael i Palestinu, kao ni o tome ko je stvarni krivac za Drugi svjetski rat.

– Oskar je, govoreći o njemačkim vojnicima, često upotrebljavao ‘mi’, što je izluđivalo Džeka – zapisala je Segalova.

Nakon što je napustio izraelsku vojsku, Jufe se preselio u San Diego i postao vlasnik prodavnice “El Progresso”. Štor je ostao u Njemačkoj i radio kao rudar i električar.

– Imali su nevjerovatan odnos, koji je bio mješavina ljubavi i mržnje. Bili su fascinirani jedan drugim, sličnostima i razlikama. Bili su vrlo temperamentni, nestrpljivi, zahtjevni. Ali njihove porodice su ih voljele – rekla je Jufeova žena Rut.

Jufe je umro 2015. od raka u bolnici u San Diegu. Imao je 82 godine. Štor je umro 1997. godine, takođe od raka.

Izvor: dnevno.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti