Nevjerovatna ekspedicija: U potrazi za izgubljenom slovenskom tvrđavom u Maroku

Tim poljskih arheologa i etnologa sa Univerziteta Ščećin, Poljske akademije nauka i Univerziteta Mickjevič, ovog oktobra pokreće ekspediciju u Africi sa ciljem pronalaženja tragova slovenske tvrđave Kardžat as Sakaliba.

slov1

Prema istorijskim izvorima, ovo utvrđeno naselje podigli su pobunjeni slovenski robovi krajem 9. i početkom 10. veka.

Prvo pitanje koje mnogima pada na pamet jeste: “Otkud Sloveni u Africi u to vrijeme?”

Prisustvo Slovena u ovom dijelu svijeta, međutim, za istoriografiju nije iznenađenje, s obzirom na ogroman broj slovenskih robova koji su prodavani u to vrijeme.

Reč “sakaliba” na arapskom predstavlja kidnapovane slovenske robove koji su korišteni kao ratnici. Pretpostavlja se da je riječ izvedena iz vizantijske riječi “sklavinoi”, što znači Sloveni. Naravno, među ovim robovima je bilo i dosta neslovenskih naroda, koji su oteti na slovenskim zemljama, zbog čega izvori ne prave distinkciju.

slov3

Sakalibi su u istoriji ostali zapamćeni ne samo kao ratnici, već i kao čuvari Kalifa. U Sjevernoj Africi, njihova uloga bila je slična ulozi Mameluka u Otomanskom carstvu. Slovenska garda u Maroku, tako je bila jedna od najelitnijih jedinica, i bila je zadužena za čuvanje kraljevstva Nekor od Arapa i Berbera.

Nakon nekoliko godina službe, ova garda se pobunila i počela svoju bitku za slobodu. Kako su poraženi na otvorenom polju, Sakalibi su se povukli u planine gdje su izgradili utvrđenje.

Naučnici će se na ekspediciji prvo koristiti filološkim i etnografskim metodom, koji se oslanjaju na proučavanje drevnih spisa i potragu za usmenim predanjima među lokalnim stanovništvom.

slov2
Tim će biti koncentrisan na regiju planina Rif, gdje se nalazilo kraljevstvo Nikore. Na osnovu imena okolnih sela, i opisane topografije u izvorima, naučnici će pokušati da odrede tačnu lokaciju tvrđave.

Izvor: newsweek.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti