Nevjerovatan medicinski fenomen: Ovaj čovjek je živ, jedini problem je što njegovo srce NE KUCA!

Ne budite nemilosrdni prema partneru, da mu “centar ljubavi” ne zamre kao jednom Rusu iz Saratova

Nikolaj Mihaljničuk iz Saratova, jedinstven je čovjek ne samo u Rusiji. On živi sa “zamrlim” srcem!

Sve je počelo prije nekoliko godina, kad je odnos između njega i njegove supruge počeo da se kvari, da bi mu ona na kraju, jednog dana rekla da ga napušta. Pogođen tom viješću, Nikolaj je iste noći doživio infarkt i jedva je nekako uspio da telefonom pozove hitnu pomoć.

Kad su doktori vidjeli njegov kardiogram, bili su iznenađeni: grafički talasi na papiru izgledali su neuobičajeno – njegov dijagram bio je mnogo manji od očekivanog.

Ispitali su mu srce preko krvnih sudova, i tek onda su se šokirali. Njegovo srce nije kucalo! Mada su krvni sudovi nastavili da pumpaju krv. Tijelo mu je normalno funkcionisalo, iako po svim (medicinskim) pravilima ne bi trebalo da je tako.

Brojna naknadna medicinska ispitivanja samo su potvrdila prethodni nalaz: Nikolajevo srce nije kucalo. O čudnom statusu njegovog kardiovaskularnog sistema doktori su ga izvijestili prilikom prve kontrole po izlasku iz bolnice. Sada Nikolaj redovno odlazi u lokalni kardiovaskularni centar, gdje prate njegovo stanje i dalje ispituju njegovo čudno srce.

“Kad su mi doktori rekli, bio sam šokiran. Bojao sam se da se krećem, pa čak i da dišem. Bio sam svo vrijeme u panici: mislio sam da će krv prestati da mi teče kroz tijelo i da ću izvjesno umrijeti. Onda sam se navikao na svoje stanje, i sada čak uspijevam da na to zaboravim”, priča Nikolaj.

Šest mjeseci nakon infarkta, Nikolaj je upoznao jednu djevojku, ali se plašio čak i da je dotakne, bojeći se da bi već i od toga mogao umrijeti. “Mislio sam da bi bilo kakav stres, pozitivan ili negativan, mogao biti koban za mene. Ali sam onda ipak odlučio da živim punim životom, kao i ranije”, kaže Nikolaj.

Vitalij Levicki, profesor sa Instituta za kardiologiju, kaže da je Nikolaj treći čovjek u svijetu koji živi sa “zamrlim” srcem. “Jedna osoba slična Nikolaju je u Brazilu, druga u Japanu. Inače, krvni sudovi čovječjeg srca su elastični i dovoljno snažni da pumpaju krv. Zato je Nikolaj još živ, diše i kreće se. Njegovo srce je živo, ali bi se moglo reći da je uspavano. Takvo nešto se može dogoditi kao rezultat stresa, a on ga je imao. Snažan emocionalni doživljaj izaziva veliku hormonsku aktivnost, što prvenstveno oštećuje srce i krvne sudove”, objasnio je Levicki.

Fenomen zamrlog srca otkriven je prvi put 1950. u Beču. Tada su naučnici našli “uspavane” dijelove srčanog tkiva kod sedmoro ispitanika, prilikom testiranja novog modela kardiografa. Svi oni su izjavili da su prije toga doživjeli veoma snažan emocionalni stres. Ali, kod ovih sedam osoba samo su neki dijelovi srca “zaćutali”; Nikolaj je, međutim, definitivno jedinstven, jer je njegov cijeli srčani mišić zahvaćen zamiranjem. Da nije imao tako ekstrasnažne i elastične krvne sudove, ne bi mogao da preživi.

“Ovaj čovjek može živjeti normalnim životom mnogo godina. Ne smije se samo baviti napornim sportskim aktivnostima, ali jednostavne fizičke vježbe i umjeren seks mogu mu samo koristiti”, tvrdi prof. Levicki.

Izvor: treceoko.rs/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti