NEŠTO čudno šalje signale iz središta naše galaksije

Naučnici su 2020. otkrili neobičan signal koji stiže iz misterioznog, za sada nerazjašnjenog izvora u središtu naše galaksije.

Prema radu objavljenom u časopisu Astrophysical Journal, signal je neobičan na više načina. Prije svega, nije jasno odakle dolazi jer naučnici nisu uspjeli otkriti njegov izvor. Osim toga, njegov se intenzitet mijenja na neuobičajen, nepravilan način – pali se i gasi bez nekog reda. Konačno, izvor emituje relativno rijetke, cirkularno polarizovane radiotalase. Sve ovo zajedno pokazuje da je riječ o nečemu što nikada do sada nije zabilježeno.

Misteriozni Andyjev objekt

Izvor zračenja nazvan je ‘Andyjev objekt’, po Zitengu Wangu sa Univerziteta u Sydneyju kojem je nadimak Andy, a koji je prvi otkrio ove radiotalase.

Zajedno sa svojim kolegama Wang je u 2020. neobičan signal zabilježio 6 puta uz pomoć radioteleskopa Australian Square Kilometre Array Pathfinder. Nakon toga isti signal uhvaćen je radioteleskopom MeerKAT u Južnoafričkoj Republici.

Tim je otkrio da je izvor samo povremeno slao (emitovao) radiotalase u periodu od nekoliko sedmica, no većinu vremena ih nije emitovao. Kad ih je posljednji put emitovao u februaru ove godine, nekoliko mjeseci nakon što je prvi put otkriven, naučnici su u njega uperili neke od najmoćnijih teleskopa koji postoje na Zemlji, a da nisu radioteleskopi, no i dalje nisu vidjeli ništa.

“Posmatrali smo sve druge moguće talasne dužine iz elektromagnetskog spektra, od infracrvenih i optičkih do rendgenskih zraka, i nismo vidjeli ništa pa se čini da to zračenje nije u skladu s bilo kakvom zvijezdom ili objektom koji razumijemo”, rekao je za New Scientist David Kaplan sa Univerziteta Wisconsin-Milwaukee, koji je bio član istraživačkog tima.

Činjenica da izvor zračenja nije bio vidljiv ni na jednoj drugoj talasnoj dužini osim u radiopodručju isključila je nekoliko mogućih objašnjenja za ovaj izvor, uključujući standardne zvijezde i magnetare, neutronske zvijezde sa snažnim magnetskim poljem.

Šta god da jeste Andyjev objekt, karakteristika polarizacije radiotalasa koji iz njega dolaze ukazuje na to da vjerovatno ima vrlo jako magnetsko polje.

Jake varijacije u sjaju misterioznog izvora

Tokom bljeskova misterioznog izvora u središtu naše galaksije jačina sjaja varirala je do faktora 100, a bljeskovi su nestajali izuzetno brzo, uglavnom toom jednoga dana. To pak znači da je objekt vrlo vjerovatno malen.

No nijedno astronomsko tijelo za koje znamo ne odgovara svim navedenim, čudnim osobinama.

Kaplan kaže da je objekt onemogućio svaki njihov pokušaj da ga objasne.

“Moglo bi se pokazati da je dio poznate klase objekata, samo čudan primjerak, no to će pomaknuti granice načina na koji mislimo da se te klase ponašaju”, zaključio je..

Izvor: index.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti