Neobičnost prezimena Nede Arnerić! Samo je jednom o tome govorila javno: “Dodali smo ‘ić’ kako bi zvučalo ‘slovenskije’ …”

Legendarna jugoslovenska glumica Neda Arnerić napustila nas je 2020. godine, u 67. godini, a iza sebe je ostavila niz zapaženih uloga po kojima će je publika zauvijek pamtiti.

Međutim, ono što je malo poznato jesu detalji o njenom porijeklu i konkretno prezimenu, koje je jako rijetko na našim prostorima.

Jednom prilikom, Neda je u emisiji “Balkanskom ulicom” ispričala zanimljivosti o svom prezimenu.

– Arnerić je jedno staro prezime, korčulansko. Ja rodoslov, moram da se pohvalim, imam negdje iz 14. vijeka, tačno mogu da pamtim i vidim, ne da pamtim baš ne mogu, ali na papiru mogu da vidim ko su mi davni, davni preci. Arneri prezime je došlo od imena Arnerijus, to je bio neki naš čuveni predak koji se prezivao Dobroslavić, znači nismo ‘talijani – ispričala je Neda ranije tokom tog gostovanja.

– Svi pitaju da li smo ‘talijani, nismo, pa u njegovu čast je cijela porodica uzela od njegovog imena i napravila prezime Arneri. A početkom 20. vijeka, kada se počela rasplamsavati priča o Jugoslaviji i slovenstvu, južnoslovenstvu, moj djed koji je bio veliki pobornik jugoslovenske ideje, ne samo on nego i pola porodice je dodalo “ić” na kraju da bi zvučalo što ‘slovenskije’, a pola je ostalo Arneri. To je znači jedna porodica – ispričala je glumica tada.

Izvor: srbijadanas.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti