Neobična drevna skulptura: Misteriozni ‘šljem’ Gospe od Elchea

Jedna od najzagonetnijih ikad otkrivenih antičkih skulptura je Gospa od Elchea sa svojim čudnim šljemom koji bi je mogao povezati s davno izgubljenom praistorijskom civilizacijom ili posjetiocima sa drugih svjetova.

Gospa od Elchea

Za neke to nije ništa drugo do skulptura moćne kraljice ili drevne sveštenice, za druge je dokaz tehnološkog napretka civilizacije izgubljene u vremenu.

Tajanstveni artefakt – polihromna bista koja predstavlja žensku glavu, vješto isklesana od 56 cm visokog, 45 cm širokog i 37 cm dubokog poroznog krečnjaka – otkrivena je 1897. godine. Pronašao ju je mladi seoski radnik koji je čistio zemljište za sadnju na jednom imanju u Elcheu, na jugoistoku Španije.

Zadivljujuća i istovremeno uznemirujuća, Gospa od Elchea zbunjuje istraživače više od jednog vijeka. © Wikimedia Commons

Prema stručnjacima, skulptura datira iz 4. vijeka prije nove ere, a njeno otkriće potvrđuje postojanje drevne iberijske kulture.

Uslovi u kojima je pronađena ‘Gospa od Elchea’ su impresivni u poređenju s ostalim artefaktima pronađenim u istoj regiji. Čini se da je ovo poprsje stavljeno izvan svakog konteksta, čini se da je namjerno postavljeno na mjesto koje je bistu trebalo zaštititi ili sakriti, na takav način da je gotovo nemoguće shvatiti koje je njegovo pravo značenje i svrha.

Bista Gospe od Elchea © Wikimedia Commons

Zagonetni šljem

Cijeli komad težak je oko 65 kilograma i predstavlja lijepo obučenu ženu sa tri komada odjeće: tunikom, haljinom i otvorenim ogrtačem sa reverom. Kada je bista otkrivena, primijećene su i pruge jarkih boja, poput crvene i plave, što znači da je vjerovatno i obojena od strane svog stvaraoca.

No, najviše se ističu dvije velike zavojnice koje joj uokviruju svaku stranu lica, slične punđi, pletene i ukrašene oblicima lotosovog cvijeta i bisera, s naušnicama koje vise do ramena i izrezbarenom ogrlicom koja krasi njen vrat.

Porijeklo biste je predmet mnogih rasprava

Neki učenjaci tvrde da je ‘Gospa Elchea’ iberijska i sugerišu da je ovo slika kraljice, budući da je samo žena iz visoke aristokratije mogla koristiti tako spektakularan i veličanstven ukras, dok drugi istraživači vjeruju da je bila sveštenica ili drevna božica povezana s baskijskom kulturom.

Postoje i sugestije da je isklesana prema liku boginje Kartagine po imenu Tanit, za koju se zna da ima moć nad mjesecom, suncem i zvijezdama.

Neki opet smatraju da žena ne nosi ništa više od kacige s naprednom drevnom tehnologijom, te predlažu ideju po kojoj je Gospa potomak nekih kolonista sa Atlantide koji su naselili ovu regiju iberijskog poluostrva. Njen tehnološki napredan šljem odražava visoko naprednu prirodu ove civilizacije.

Trenutno se originalni artefakt nalazi u Madridu, a njegova replika je proizvedena i smještena u Muzeju arheologije i istorije Elchea.

Druga povezana arheološka otkrića koja zbunjuju arheologe

Postoje još neka nevjerovatna otkrića koja nalikuju ‘Gospi od Elchea’. Godine 1987. ‘Gospa od Guardamara’ otkrivena je na feničkom arheološkom nalazištu Cabezo Lucero u španskoj provinciji Alicante, u blizini Elchea.

Gospa od Guardamara © GuardamarTurismo

Fenička civilizacija vodi porijeklo sa istočnog Mediterana, a bila je koncentrisana duž Libana i Sirije. Na svom vrhuncu, između 1.100 i 200. godine prije nove ere, civilizacija se proširila obalom Sredozemnog mora sve do Pirinejskog poluostrva.

Još jedno otkriće, čak intrigantnije, bilo je ono od 12 medaljona s istom figurom i natpisima na klinastom pismu pronađenih 1969. u Richfieldu, Utah, u Sjedinjenim Državama, zakopanim na dubini većoj od dva metra. Sve do danas, ovo je potpuna misterija i još niko nije u stanju objasniti njihovo porijeklo.

Jedan od 12 Richfieldovih medaljona

Poznato je da su Feničani bili iskusni moreplovci i neustrašivi istraživači, da su razvili široku mrežu pomorske trgovine koja je trajala više od jednog milenija, učinivši ih tako dominantnom silom kroz veći dio antičkog perioda.

Postoje mnoge teorije o prisutnosti Feničana u Americi, uključujući i Brazil, koje su potkrijepljene zapisima, natpisima i otkrivenim artefaktima, koji bi ukazivali na to da je ova civilizacija bila mnogo naprednija nego što se pretpostavlja i da je prešla Atlantski okean barem 2.000 godina prije Kolumba, a mogli su imati veze ili možda čak biti potomci i izgubljene civilizacije Atlantide.

Izvor: mysteriesrunsolved.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti