Nemoguća otkrića koja negiraju istorijske činjenice

U nastavku donosimo pet zapanjujućih otkrića koje mainstream istorija ne može objasniti

5. Kokain u egipatskim mumijama

Svi znaju da je Kolumbo sa svojim brodovima stigao do Amerike vjerujući da je otkrio Indiju odnosno novi put do nje. Možda nije pronašao zapadni put koji je tražio ali je sasvim sigurno pronašao nešto zanimljivije – veliki broj biljaka i životinja koje Evropljani nikada nisu vidjeli. Domorocima su donešenerazne evropske bolesti, a Kolumbo je uživao pušeći duhan i žvačući lišće koke. I to je opšte prihvaćena istorija. Kokain, baš kao i biljka koka potiču iz Amerike, koja je otkrivena u 15. vijeku.

Ali mnogo kasnije, 1992. godine njemački naučnici su istražujući egipatske mumije u njima otkrili ostatke hašiša, duhana i – kokaina, u kosi, koži i kostima. U redu, hašiš dolazi iz Azije i drevni Egipćani su nekako mogli da dođu do njega ali duhan i kokain su ‘uvoz’ iz Novog svijeta za koji ne samo tadašnji Egipćani već niko iz ovog dijela svijeta nije čuo.

Pa kako je to moguće? Nikome nije jasno ali ipak – postoji nekoliko teorija. Možda je lokacija sa mumijama (ne)svjesno kompromitovana – ‘zagađena’ hašišom odnosno kokainom od strane arheologa. Teško ali i to je teorija.

Druga teorija kaže da mumije nisu autentične. Ali onda su precizni Nijemci poslali uzorke na nezavisno istraživanje. Ustanovljeno je da mumije jesu autentične a potvrđeni su i ostali dokazi. Osim toga u čak trećini mumija su otkriveni ostaci nikotina a u grobnici Ramzesa II je čak pronađeno i lišće duhana.

4. Hibru tekst u Novom Meksiku

Zamislite da ste arheolog iz Amerike a neki vam lokalac iz Novog Meksika kaže da ima nešto što bi volio da pogledate. A onda usred pustahije u blizini grada Albuquerquea pronađete ogroman kamen težak oko 90 tona sa nekim tekstom. Upravo ovo se desilo profesoru Franku Hibbenu 1933. godine koji je odmah shvatio da napisani tekst nema veze sa lokalnim indijanskim plemenima. Tekst je bio na hibru jeziku, tačnije na njegovoj drevnoj varijanti, a sadržao je 10 Božijih zapovijesti. Zanimljivo je da su u tekstu i neka grčka slova što znači da je autor miješao grčki i hibru – što je takođe tipično za drevna vremena. Kamen je bio bazaltni odnosno isti kao i okolno zemljište što zači da nije donesen odnekud.

Da li je to neki Jevrej u trenucima dokolice otišao usred pustahije i isklesao u kamenu 10 Božijih zapovijesti?

Ne zvuči kao loše objašnjenje ali geolozi su istražili cijeli lokalitet i zaključili da je tekst star između 500 i 2.000 godina što je, jasno vam je, sasvim nemoguće.

3. Rimske statue u Meksiku

Negdje otprilike oko drugog razreda osnovne škole skoro svi smo shvatili da Rim i Južna Amerika nisu baš blizu. Čak i ako pod Rimom shvatamo sve osvojene teritorije ovog carstva. Možda su svoje legionare slali u Afriku i Aziju, ali Latinska Amerika im nije bila baš u planu. Zato što nisu ni znali da postoji pošto je sve zapadno od Evrope i Afrike bilo samo duboko plavo more i Neptunovo carstvo.

Ali šta onda radi skulptura iz Rima u starom hramu u Meksiku? Dakle do ovog otkrića smo došli 1933. godine kada su arheolozi malo kopali na lokalitetu nekih 60 kilometara od Mexico Cityja. Trebalo bi da znate da je lokalitet bio potpuno netaknut od 15. vijeka. Što znači da su se baš iznenadili i zbunili kada su iskopali skulpturu glave karakterističnog izgleda za Rim i 2. vijek. Nikome nije bilo jasno kako je to moguće sve do 1982. godine. Tada je grupa podvodnih istraživača otkrila gomilu keramičkih ćupova u moru kod Rio de Janeira. Kada su još malo istražili shvatili su da su tu potonule dvije rimske lađe. Što je malo čudno pošto su Brazil otkrili Portugalci a ne Rimljani.

2. Čudni novčić na sjeveru Amerike

Arheolozi su kopali 1957. godine po Mainu na sjeveroistoku Amerike. Tražili su artefakte Indijanaca koji su tu živjeli a pronašli su jedan novčić koji nije baš bio indijanski. Već vikinški.

Ali vikinzi su živjeli sa druge strane okeana. U Evropi. Otkriveno je da je novčić napravljen za vrijeme kralja Olafa Kyrre u Norveškoj negdje u 11. vijeku. A pronađen je u Americi među 30.000 artefakta drevnih Indijanaca. Vrlo vjerovatno su vikinzi ipak prvi stigli do Amerike. Mada ne postoje baš konačni dokazi za tu teoriju.

1. Čudni jezik u Novom Meksiku

Opet taj Novi Meksiko. Uopšte nije čudno što su baš tamo sletjeli vanzemaljci kod Roswella. E pa vidite, u pustarama Amerike postoji indijansko pleme koje govori čudan jezik. Jezik koji se obično zove – japanski!

Možda pleme Zuni ne govori baš književni japanski ali sličnosti između dva jezika su zastrašujuće, kažu lingvisti. Evo par primjera. Klan se na zuni kaže kwe, a na japanskom kwai. Klovn je newe a na zuni niwaka. Sveštenik je shawani a na zuni shiwani. A slične riječi su samo početak. Još je luđe da im je sintaksa skoro identična. Oba jezika tako glagole stavljaju na kraj rečenica, što nije baš česta stvar. Zanimljivo je da jezik zuni nema baš ništa slično sa drugim indijanskim jezicima iz svog okruženja.

Ima još. Narod Zuni i Japanci imaju slično genetsko naslijeđe pa čak i određenu sklonost ka bolestima bubrega karakterističnu za određenu krvnu grupu. E sad kako su se Japanci našli usred američke pustinje nikome nije jasno.

Izvor: opusteno.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti