NEKI NOVI KLINCI: Mladi Bošnjaci odali počast srpskim žrtvama u Bradini kod Konjica!

U Bradini kod Konjica su obilježili godišnjicu stravičnog masakra kada je ubijeno 48 civila svih uzrasta a nekoliko žena i djevojaka je silovano

“Premladi da se sjećamo, odlučni da nikada ne zaboravimo”, poruka je kojom su aktivistice i aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava u BiH obilježili zločin na Bradini koji se desio 25.maja 1992. godine. Na taj način su mladi obilježili zločin gdje su ubijeni nevini civili ovog sela blizu Konjica. U Bradini je tog dana ubijeno 48 srpskih civila a do kraja 1993. stradalo je ukupno 88 mještana.

Najmlađa žrtva je imala 11 godina a najstarija 87 godina dok je veliki broj mještana zatočen u logorima Musala i Čelebići gdje su zlostavljani, mučeni i ubijani. Nekoliko žena je u tim logorima i silovano. Obilježavajući ovakve datume naglašava se značaj suočavanja sa prošlošču, te da građani Bosne i Hercegovine trebaju znati za svaki zločin koji se desio na ovim prostorima, jer na taj način stvaramo bolju budućnost koja se neće zasnivati na greškama prijašnjih generacija.

”YIHRBiH će i u budućnosti da se bavi memorijalizacijom i obillježavanjem ovakvih datuma, te poziva sve zainteresovane mlade ljude da im se pridruže u podizanju svijesti o ovakvim događajima. Zločini se ne smiju zaboraviti i svaka je nevina žrtva jednaka”, saopšteno je.

Izvor: mojabosnamoja.blogspot.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti