Nekad i sad: 9 legendi akcionih filmova (FOTO)

Zbog njih smo zavoljeli akcione filmove osamdesetih i devedesetih godina prošlog vijeka i lijepili njihove postere na zidove svojih soba. Oni su direktno odgovorni za stereotipe o akcionim herojima, a istorija ovog filmskog žanra bez njih sigurno ne bi bila to što jeste. Gdje su i šta rade sada, par decenija kasnije? Predstavljamo vam najveće zvijezde akcionih filmova, nekad i sad.

1. Chuck Norris

Carlos Ray “Chuck” Norris kako je pravo ime ovog glumca, sa pravom uživa status žive legende akcionih filmova 20. vijeka. Nezaboravna je njegova scena borbe sa Bruce Lee-jem u filmu “Na zmajevom putu”, koja je zaradila epitet “kultne tuče”. Chuck je inače neporaženi šampion u karateu, što mu je i te kako pomoglo u glumačkoj karijeri. Danas, Chuck Norris je fokus sa glume preusmjerio na neke druge stvari. Postao je pisac, politički aktivista i motivacioni govornik. Napisao je nekoliko knjiga o hrišćanstvu, a takođe je otvoreno podržao Republikansku političku partiju, donirajući novac njihovim kandidatima.

jun2

2. Sylvester Stallone

Rocky, Rambo, Tango i Cash, samo su neki od filmova uz koje smo odrasli, a koji su ovom čovjeku donijeli svjetsku slavu i lansirali ga u orbitu najboljih akcionih glumaca ikada. Malo je poznato da je Stalone, kako bi zaradio prvi novac, 1970. godine glumio u pornografskom filmu “Party at Kitty and studs”, i za to dobio honorar od svega 200 dolara. Poređenja radi, od 1988. pa do danas, njegov glumački honorar nijednom nije bio niži od 15 miliona dolara! Stalone i sada, iako već vremešan, nastavlja da snima filmove, pa ga možemo gledati u akcionoj trilogiji “Plaćenici”. Bavi se i ugostiteljstvom, i jedan je od suvlasnika lanca restorana “Planet Hollywood”, zajedno sa kolegama Arnoldom Schwarzeneggerom i Bruce Willisom.

jun3

3. Arnold Schwarzenegger

Možete li zamisliti bolji izbor od ovog čovjeka za ulogu “Terminatora”? Ni mi. Arnold Schwarzenegger jedna je od ikona akcionih filmova. Na javnu scenu prvi put je stupio davne 1965. godine, kada je pobjedio na bodybuilding takmičenju “Mister Europe”,  a malo je poznato da je zbog ovog takmičenja popularni Arnie proveo nedelju dana u zatvoru, s obzirom da je dezertirao iz vojske kako bi na njemu učestvovao. Zanimljivost je da se na početku glumačke karijere potpisivao kao Arnold Strong, zbog kako je rekao “predugačkog prezimena”. Prije trideset godina snimljen je prvi dio Terminatora, a ostalo je istorija. Danas se okrenuo drugim stvarima, prevashodno politici, pa je kao istaknuti republikanac postao guverner Kalifornije.

jun4

4. Jean-Claude Van Damme

Belgijski glumac je svoju prvu filmsku ulogu dobio prije ravno trideset godina, i to zahvaljuću Chuck Norrisu, koji ga je lično pozvao da bude kaskader u jednom od njegovih filmova. Nosilac crnog pojasa u šotokan karateu i tekvondou, Van Damme je svu svoju borilačku vještinu pokazao u kultnim filmovima “Krvavi sport”, “Kikbokser”, “Ulični borac” i naravno, “Univerzalni vojnik”, koji predstavlja njegovo najuspješnije ostvarenje. Trenutno nije toliko aktivan što se glume tiče, živi u španskom gradiću Alhaurin el Grande, gdje uživa na svom imanju sa suprugom i devet tajlandskih pasa. Takođe je veliki aktivista i borac za prava životinja.

jun5

5. Steven Seagal

Neko sa kim sigurno ne biste željeli da imate problem, čak ni na filmu. Steven Seagal, majstor aikidoa, kendoa, džudoa i karatea je sigurno jedan od najvećih “krivaca” što je interesovanje za borilačke vještine naglo poraslo osamdesetih i devedesetih godina prošlog vijeka, a njegovi filmovi su se gledali u jednom dahu. “Iznad zakona” i “Pod opsadom” su samo neki od njih. Seagal je možda i najraznovrsnija ličnost od svih navedenih na ovoj listi, s obzirom da je i producent, pisac, bluz muzičar a čak i zamjenik okružnog šerifa u Luizijani. Poznat je po čuvenoj izjavi: “Samo je Chuck Norris jači od mene”.

jun6

6. Dolph Lundgren

Vjerovali ili ne, ovaj švedski glumac je magistar hemijskog inženjeringa! Za prvu ulogu može da zahvali Grace Jones, jamajkanskoj pjevačici kojoj je prvobitno bio tjelohranitelj, a kasnije i partner. Upravo ona mu je obezbijedila ulogu KGB agenta u filmu o James Bondu “A view to a kill”. Te iste, 1985. godine postaje svjetski poznat kao ruski bokser Ivan Drago, hladnokrvni suparnik Rocky Balboe u četvrtom nastavku istoimenog filma. Od tada je snimio preko 40 akcionih filmova. Tečno govori četiri jezika, i ima koeficijent inteligencije preko 160! Danas se, pored filmskog studija, uglavnom pojavljuje kao voditelj raznih programa u rodnoj Švedskoj.

jun7

7. Bruce Willis

Walter Bruce Willis, tako glasi puno ime čuvenog Johna McClanea iz franšize “Umri muški”, koja zauzima posebno mjesto u srcu fanova akcionog filmskog žanra. Bruce je postao poznat ulogom simpatičnog detektiva u seriji “Moonlighting” da bi zatim uslijedile uloge u blockbusterima “Petparačke priče”, “12 majmuna”, “Peti element”, “Armagedon” i drugi. Willis se i dalje aktivno bavi glumom, a suvlasnik je lanca restorana sa svojim kolegama Schwarzeneggerom i Staloneom.

jun8

8. Lorenzo Lamas

Možda ne toliko poznat kao njegove prethodno navedene kolege, Lorenzo Lamas ipak zaslužuje da se nađe na ovoj listi zbog velikog broja akcionih filmova i serija u kojima je glumio, a kojih se malo starija publika sjeća. Iako su bili niskobudžetni i mnogo skromniji od velikih holivudskih blockbustera, ovi filmovi su ipak pronašli put do srca publike: ” Snake Eater” trilogija, “Terminal Justice”, “Gladiator Cop”, “Bounty Tracker”. Malo je poznato da je Lorenzo imao sporednu ulogu u čuvenom mjuziklu “Briljantin”, gdje je igrao pored Johna Travolte.

Lamas se najviše proslavio ulogom policajca Reno Rainesa u seriji “Renegade”, koja se prikazivala u preko 100 zemalja. Danas se i dalje aktivno bavi glumom, ponajviše u američkim televizijskim dramama.

jun9

9. Michael Dudikoff

Dvije riječi – američki nindža. Glumac kojeg smo svi zavoljeli zbog uloge neustrašivog nindže koji ne zna za poraz. Nesvršeni student psihologije je svoj put ka zvijezdama prokrčio preko manekenskih pista, što je veoma uspješno radio dok nije prošao audiciju za ulogu Joe Armstronga u franšizi “Američki nindža”. Od tada je sa manjim uspjehom glumio u pretežno akcionim filmovima, ali ga nijedan nije proslavio u toj mjeri. Dudikoff danas nije toliko glumački aktivan, a vrijeme provodi uživajući sa suprugom i djecom.

jun10

Izvor: blic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti