Naučnici u strahu: Nešto se čudno događa sa morem – porast nivoa mora je pogrešno izračunat!

Promjene na morskom dnu primijećene su u raznim dijelovoma okeana – posvuda po svijetu

Zahvaljujući klimatskim promjenama i ubrzanom otapanju leda razina okeana raste, a morsko se dno deformiše.

Univerzitet Delft u Holandiji objavio je istraživanje u kojem se tvrdi da je morsko dno toliko deformisano da su sva mjerenja rasta nivoa mora u protekle dvije decenije zapravo potpuno – pogrešna.

Sateliti su ti koji prate rast mora, no nisu u mogućnosti registrovati promjene na morskom dnu. Kada se u obzir uzme nezamislivo velika količina i volumen vode, izračunato je kako su sateliti ‘promašili’ čak dodatnih osam posto porasta nivoa mora. Ova velika redistribucija mase nije jedini faktor koji utiče na preoblikovanje okeanskog dna. U obzir treba uzeti, uz otapanje leda, i toplinsko istezanje vode kao i postotak soli u vodi.

Balans nije na isti način poremećen svugdje na planeti. Dok se led topi jedan dio kore, posebno na sjevernoj hemisferi, ‘izvija’ se prema van, dok na južnoj hemisferi ‘propada’.

Veliki dio redistribucije mase na površini uzrokovan je otapanjem Grenlanda i glečerskih regija koje okružuju Arktički okean. Kada se sve uzme u obzir čini se kako nivo mora godišnje poraste dodatnih 0.1 milimetar koji prethodno nije bio uračunat u projekcije.

Potiskivanje prema dole dna svakog okeana nije zanemariva stvar, a čini se da će se s vremenom i pogoršati. Izračunati promjene takođe nije jednostavno, a tim koji je radio na istraživanju na više je načina računao koliko leda sa kopna i vode ‘ulazi’ u okeane. Za to su koristili niz kompjuterskih modela virtualnih okeana.

– Kako bi tačno izračunali rast mora, u obzir moramo uzeti i deformaciju okeanskog dna – napisali su u radu. Redistribucija vode djeluje i na zemljinu rotaciju, zbog čega se sjeverni pol polako ‘približava’ Velikoj Britaniji.

Izvor: express.24sata.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti