Naučnici su otkrili signal iz svemira: Javio se više puta, iz sredine Mliječne staze

Navodno smo primili ponovljeni signal iz sredine galaksije Mliječna staza, a prema novoj studiji to bi mogao biti znak da nas vanzemaljci pokušavaju kontaktirati.

Ponekad hvatamo signale iz dubina svemira i često je uzbudljivo pitati se šta ih je uzrokovalo. Zaista, ideja da bi to mogli biti vanzemaljci je zanimljiva.Međutim, kada težimo dosljednoj detekciji radio talasa, to je obično nešto poput pulsara, a ne mali  zeleni čovječuljci koji nas pokušavaju nazvati.

Nova studija uzela je softver razvijen za otkrivanje ponavljajućih uzoraka radio valova iz svemira i koristi ih kako bi pokušala otkriti je li neki od signala koje hvatamo nešto drugo.

Zanimljiva studija

Konkretno, žele znati bi li signali iz središta naše galaksije, Mliječne staze, mogli biti od zajednice vanzemaljskog života koja traga za inteligentnim bićima poput nas. Istraživači i njihov softver mogu proći kroz 1,5 miliona uzoraka podataka u pola sata, čineći našu sposobnost obrade svih signala koji stižu do Zemlje mnogo bržima.

Projekt je Breakthrough Listen Investigation for Periodic Spectral Signals (BLIPSS), a vodi ga student diplomskog studija Univerziteta Cornell Akshay Suresh. Koautor studije Steve Croft objasnio je da ono što oni zapravo traže su uzorci koji se ponavljaju i uske širine pojasa, budući da je malo vjerovatno da će prirodni fenomeni proizvesti takav signal.

I mi šaljemo signale

Iako stručnjaci prvi put nisu uočili znakove vanzemaljskog života, nastavit će tražiti taj nedokučivi znak da je istina tamo negdje.

Čovječanstvo je nedavno testiralo kako bi bilo primiti izvanzemaljsku komunikaciju emitirajući poruku s Marsa i izazivajući ljude da dešifriraju što ona kaže. Iako hvatamo signale iz dubina svemira, i sami smo prilično bučna planeta s vlastitim nizom satelita i signala.

Izvor: klik.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti