Naučnici otkrili tajnu tornja u Pizi

Novo istraživanje otkrilo je na koji način toranj u Pizi odolijeva brojnim zemljotresima i pomjeranju tla i čvrsto stoji tolike godine.

pisa

Otpornost čuvenog tornja visokog 58 metara sada su otkrili istraživači s Univerziteta u Bristolu i Londonu i shvatili o čemu se radi.

Istraživački tim od 16 inžinjera otkrio je da, uzimajući u obzir visinu i krutost u kombinaciji s mekoćom temeljnog tla, toranj ima maksimalno osiguranje, a taj fenomen je poznatiji i kao dinamička interakcija zemljišne strukture, pa tako toranj u Pizi drži rekord kada su u pitanju ovakve građevine.

– Ironično, isto tlo koje je dovelo do toga da se toranj nakrivi, sada ga i drži na mjestu. Gradnja tornja počela je 1173. godine i trajala je skoro 200 godina zbog serije ratova koji su se dogodili – kaže profesor Milonakis s Univerziteta u Bristolu.

Inače, veliki je trud uložen da bi se toranj zadržao tu gdje jeste. Dvadesetih godina 20. stoljeća njegovi temelji su oštećeni u Prvom svjetskom ratu, a devedesetih godina toranj je kompletno zatvoren za posjetioce zbog rizika od klizišta.

Prvi put toranj je poslije toliko godina otvoren 2001. godine i jedna je od najpoznatijih turističkih atrakcija u Italiji.

Izvor: avaz.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti