NASA u potrazi za vanzemaljcima: Ima li života na Evropi?

Vodeći se logikom da tamo gdje ima vode mora biti i života, NASA planira da istraži šta se krije ispod ledene površine Jupiterovog satelita

Nebesko tijelo sa najvećim potencijalom za razvoj vanzemaljskog života ipak nije Mars. Evropa, jedan od Jupiterovih satelita ispod čije bi površine mogli da se nalaze okeani, mnogo je pogodnije mjesto za nastanak živih organizama, smatraju naučnici.

“Gdje god na Zemlji ima vode, tamo se nalazi život. Zato želimo da saznamo da li je on prisutan i na Evropi”, izjavio je Robert Papalardo, jedan od naučnika NASA-e.

Evropu, jedan od četiri najveća Jupiterova mjeseca, otkrio je Galileo Galilej 1610. godine. Osim već pomenute ledene kore ispod koje bi mogla da se krije voda, na ovom nebeskom tijelu nalaze se i karakteristične crvene brazde.

Nijedna svemirska letjelica još nije sletjela na Evropu, iako je bilo nekoliko predloženih istraživačkih misija. Jupiter Icy Moon Explorer (JUICE) Evropske svemirske agencije je misija je koja bi trebala biti lansirana 2022. godine, a uključivat će dva obilaska orbite Evrope. NASA-ina planirana misija Europa Clipper trebala bi biti pokrenuta 2024. godine.

Brojni instrumenti na letjelicama vršiće različita iščitavanja i praviti fotografije.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti