Nakon pet vijekova: Odgonetnuta tajna šifra cara Karla V.

Naučnici su uspjeli odgonetnuti tajni kod španskog kralja star 500 godina te su otkrili i kako je strahovao zbog zavjere.

Naime, kralj Karlo V. bio je jedna od najmoćnijih osoba 16. vijeka, vladajući više od 40 godina velikim carstvom koje je zauzimalo veći dio zapadne Evrope i Amerike.

Stručnjacima iz Instituta Loria u Francuskoj trebalo je šest mjeseci da dešifruju pismo koje je 1547. godine car napisao svom ambasadoru u Francuskoj. Tokom tog razdoblja nizali su se ratovi i napetosti između Španije i Francuske, kojom je u to vrijeme vladao renesansni vladar Francois I.

Cécile Pierrot, kriptografkinja iz laboratorija Loria, drži šifrovano pismo Karla V.

Vijekovima bilo zagubljeno u biblioteci

Pismo Karla V. Jeanu de Saint-Maurisu vijekovima je čamilo zaboravljeno u zbirkama biblioteke u francuskom Nancyju. Kriptografkinja Cecile Pierrot prvi put je saznala da ono postoji na jednoj večeri 2019. godine. Krenula je u potragu za pismom te ga pronašla 2021.

Na pismu se nalazio potpis Karla V., ali je sadržaj bio u potpunosti nerazumljiv, kazala je Pierrot. Nakon velikog truda, i uz pomoć računarskih programa, kriptografkinja je pronašla različite “porodice” od oko 120 simbola koje je koristio Karlo V.

 

“Cijele riječi su šifrirane jednim simbolom, a car je samoglasnike koji dolaze nakon suglasnika zamijenio znakovima. U jednom drugom pismu Karlo V. je koristio simbole koji zapravo ništa ne znače kako bi zbunio protivnika koji pokušava dešifrovati poruku”, ispričala je Pierrot.

“U pismu se spominju glasine o pokušaju ubistva Karla V.”

Kriptografkinja uspjela odgonetnuti jednu frazu u pismu, a nakon toga je njen tim razbio šifru uz pomoć istoričarke Camille Desenclos. Pri tome im je pomoglo jedno drugo pismo Jeana de Saint-Maurisa, na čijem je rubu primatelj nacrtao oblik transkripcijskog koda.

Desenclos je kazala da “rijetko koji istoričar uspije pročitati pismo koje niko nije odgonetnuo čitavih 500 godina”. Ova prepiska potvrđuje napete odnose između Francoisa I. i Karla V. u 1547. godini, mada su potpisali mirovni sporazum tri godine ranije.

“No, odnosi između njih su i dalje bili napeti, pokušavali su potkopati moć jedan drugome. U pismu se spominju glasine o pokušaju ubistva Karla V. koje se pripremalo u Francuskoj”, rekla je Desenclos i dodala da nije bilo puno detalja o zavjeri, ali se vidjelo kako je kralj uznemiren.

Stručnjaci se nadaju da će pronaći druga pisma između cara i njegovog ambasadora “kako bi dobili uvid u strategije Karla V. u Evropi”.

Izvor: index.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti