NAJVEĆI “ŽENSKAROŠ” MEĐU SRPSKIM VLADARIMA: Od njegovih ljubavnih afera živjela je evropska ‘žuta štampa’

Da li ste znali da je knez Miloš posljednje dijete dobio u 75. godini, a da je njegov sin Mihailo bio zaljubljen u svoje sestre od strica?

Kako je kneginja Ljubica ubila Miloševu ljubavnicu Petriju?

“Kad samo malo začeprkate u tu našu dvorsku kraljevsku istoriju shvatite da su to stvarno bile opasne veze, pune intriga, ljubavi, izdaja, vanbračne djece. ‘Žuta štampa’ Evrope živjela je od seks skandala na srpskom dvoru, na primjer, od kralja Milana. Dakle, nisu to samo teme današnjeg vremena, to je bila odlika i 19. vijeka u Srbiji”, rekla je organizatorka tribine “Opasne veze na dvoru Obrenovića” Smiljana Popov, inače autorka serijala “Beograd za početnike”.

Tribina koja je održana u Galeriji 73 na Banovom brdu, bila je popunjena do posljednjeg mjesta. Organizatori poručuju da je intimna istorija kraljevske porodice način da se privuku ljudi da malo više istražuju o tom vremenu.

“Knez Miloš je imao devetoro vanbračne djece i sva su umrla, a posljednje je dobio sa 75 godina. On je nasilno uzimao žene, a podvodio mu ih je njegov oružar. Bio je to stil života pravog turskog paše. Kad je otišao u Beč u izbjeglištvo imao je ljubavnice koje je izdašno sponzorisao, živjele su na njegov račun na viskoj nozi”, ispirčala je Popov.

Kako je rekla, divni knez Mihailo je imao sina Viljena, krštenog katolika iz veze sa Marijom Berghaus iz Rogaške Slatine. Viljem se pokrstio u pravoslavlje i nazvao se Velimir Teodorović. Bio je veliki srpski dobrotovor, a Srbija mu se “odužila” zaboravom.

Na tribini o “škakljivim” temama Obrenovića, predavanje je održao Milorad Stokin, inače akademski muzičar.

Svi srpski kraljevi su imali vanbračnu djecu, knez Mihailo je imao rodoskrvne veze sa sestrama od tetke, a postoje tragovi, kako je rečeno na tribini, da su kraljica Natalija i kralj Milan bili u nekoj vrsti srodstva.

Da li je bilo pravih ljubavi na srpkom dvoru? Istorija kaže da su se stvarno voljeli kralj Aleksandar i kraljica Draga, dok je kneza Mihaila varala njegova žena Julija, a on je pronašao njeno pismo ljubavniku.

“Ljubavne afere kralja Milana i kralja Aleksandra otvorile su trač rubrike i ‘žutu štampu’ tog vremena”, rekla je Popov.

Izvor: dnevno.rs

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti