Najveće istorijske misterije koji vjerovatno nikada neće biti riješene

Hoće li Kleopatrina grobnica ili Kovčeg Saveza ikada biti pronađeni?

Postoje neke istorijske misterije koji se možda nikada neće riješiti, od datuma kada je Isus rođen do identiteta Jacka Trbosjeka i lokacije Kleopatrine grobnice. Razlozi mogu biti izgubljeni relevantni iskopani materijali, uništeno arheološko nalazište, nedovoljno dokaza ili dokazi koji su previše nejasni, zbog čega naučnici ne mogu doći do odgovora i dogovora.

Je li postojao kralj Arthur?

Priča o kralju Arthuru ispričana je i prepričavana nebrojeno puta tokom više od 1000 godina. Camelot, vitezovi okruglog stola, čarobnjak Merlin i mač Excalibur poznati su dijelovi priče o Arturu.

Međutim, ako je kralj Arthur zaista postojao, stvarnost je vjerovatno bila manje čarobna. Najraniji sačuvani izvještaji datiraju iz 9. vijeka i govore o vođi koji je vodio nekoliko bitaka protiv Sasa, ali čak je i tačnost ovih izvještaja diskutabilna.

Postoji niz mjesta u Velikoj Britaniji koja se legendom povezuju s kraljem Arthurom, kao što je Tintagel, obalno mjesto koje je navodno bilo dom kralja Arthura; ali iskopavanja nisu potvrdila je li Arthur ikada tamo živio ili je uopšte postojao. U konačnom, čini se malo vjerovatnim da će naučnici ikada sa sigurnošću znati je li postojao pravi kralj Arthur ili je njegov lik fiktivan.

Ko je bio Jack Trbosjek?

Godine 1888. Jack Trbosjek ubio je najmanje pet žena u Londonu, osakativši njihova tijela. Nekoliko pisama, koje je navodno napisao Jack Trbosjek, poslano je policiji s ciljem ismijavanja njihovih napora da pronađu serijskog ubicu. Je li bilo koje od njih zapravo napisao Trbosjek predmet je rasprave među naučnicima, ali ime Jack Trbosjek nastalo je upravo zbog navedenih pisama.

Nepotrebno je reći da Trbosjek nikada nije pronađen, a tokom godina deseci ljudi su navedeni kao potencijalni sumnjivci. U svojoj knjizi iz 2012. “Jack The Ripper: The Hand Of A Woman”, John Morris sugeriše da je žena po imenu Lizzie Williams bila Trbosjek, iako drugi stručnjaci sumnjaju u tu tezu. Čini se malo vjerovatnim da će pravi identitet Jacka Trbosjeka ikada biti poznat.

Gdje je Kleopatrina grobnica?

Antički pisci tvrde da su Kleopatra VII i njezin ljubavnik, Marko Antonije, pokopani zajedno u grobnici nakon svoje smrti 30. pr.n.e. Pisac Plutarh napisao je da se grobnica nalazila u blizini hrama Izide, egipatske božice, i da je to bio uzvišen i lijep spomenik u kojem se nalazi blago zlata, srebra, smaragda, bisera, ebanovine i slonovače.

Godine 2010. Zahi Hawass, bivši egipatski ministar za antikvitete, proveo je iskopavanja na mjestu u blizini Aleksandrije koje se danas zove Taposiris Magna, a koje sadrži niz grobnica koje datiraju iz doba kada je Egiptom vladala Kleopatra. Iako su iskopavanja rezultirala mnogim zanimljivim arheološkim otkrićima, grobnica Kleopatre VII nije bila među njima. Arheolozi su ustanovili da čak i ako Kleopatrina grobnica preživi do danas, vjerovatno će biti opljačkana i teško identifikovana.

Ko je ubio JFK-a?

Ovo je vjerovatno najveća misterija u američkoj istoriji koja nikada neće biti razriješena. Dana 22. novembra 1963., predsjednika Johna F. Kennedyja u Dallasu je upucao Lee Harvey Oswald, iako neki nagađaju da on nije jedini koji je pucao. Dana 24. novembra 1963., prije Oswaldovog suđenja, ubio ga je vlasnik noćnog kluba Jack Ruby koji je umro od raka pluća u januaru 1967.

Najprihvaćenije objašnjenje je da je Oswald ubio JFK-a samostalno, a Ruby Oswalda svojevoljno. Ruby je naveo da je počinio ubistvo kako bi poštedio Jacqueline Kennedy nelagode koju bi uzrokovalo Oswaldovo suđenje. Međutim, još uvijek postoji značajan broj stručnjaka koji se ne slažu s ovim objašnjenjem, a koji su iznijeli brojne teorije o smrti JFK-a. S obzirom na to da se vjerovatno nikada neće pojaviti novi značajni dokazi, ova misterija ostat će neriješena.

Postoji li novčana jama na ostrvu Oak?

Novčana jama na otoku Oak jedno je od najfascinantnijih mjesta za lovce blaga, kao i za istoričare. Više od dva vijeka kruže priče da se na ostrvu Oak, koje se nalazi u blizini Nove Škotske u Kanadi, nalazila jama zakopanog blaga koju je navodno ostavio gusarski kapetan William Kidd (1645.-1701.). Tokom tog vremena, brojne ekspedicije koje su koštale milione dolara putovale su na ostrvo u potrazi za izgubljenim blagom, ali bezuspješno.

Uprkos vijekovima potrage, na ostrvu Oak nije pronađeno blago. Ipak, to ne sprečava ljude da ga i dalje pokušavaju pronaći.

Kada je rođen Isus?

Iako mnogi kršćani danas slave Isusovo rođenje 25. decembra, nije moguće sa sigurnošću tvrditi da je rođen baš na taj dan.

Datum 25. decembar je možda odabran jer je vremenski blizu Saturnalije, rimskog festivala koji je slavio boga Saturna. Najraniji zapisi o tome da je 25.12. Isusov rođendan datiraju iz četvrtog vijeka, odnosno više od 300 godina nakon njegova rođenja.

Drevni zapisi sugerišu da se rani kršćani nikada nisu mogli dogovoriti oko datuma kada je Isus rođen, a čak i danas mnogi pravoslavni kršćani slave Isusov rođendan 6. ili 7. januara.

Jesu li Viseći vrtovi Babilona zaista postojali?

Drevni pisci opisuju impresivan niz vrtova izgrađenih u drevnom gradu Babilonu, u današnjem Iraku. Nije poznato kada su ovi vrtovi izgrađeni, ali neki su antički pisci bili toliko impresionirani vrtovima da su ih nazvali “svjetskim čudom“. Oko 250. godine pr.n.e. Filon iz Bizanta napisao je da su u Visećim vrtovima “biljke uzgajane na visini, iznad razine tla te je korijenje drveća usađeno u povišenu terasu, a ne u zemlju.”

Do sada, arheolozi koji su iskopavali Babilon nisu uspjeli pronaći ostatke vrta koji zadovoljava ovaj opis. S obzirom na to, nametnulo se pitanje jesu li Viseći vrtovi u Babilonu zaista postojali?

Stephanie Dalley, istraživačica sa Univerziteta u Oxfordu, u svojoj knjizi iz 2013. sugerisala je da se vrtovi zapravo nalaze u asirskom gradu Ninivi. Tokom posljednje dvije decenije i Babilon i Niniva pretrpjeli su velike štete uzrokovane ratovima i pljačkama što je poprilično umanjilo vjerovatnost da će ova misterija ikada biti riješena.

Izvor: klik.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti