NAJSUROVIJA ŽENA KOJU ISTORIJA PAMTI: Da osveti muža spalila je pola grada

Nakon što su joj ubili supruga, zarekla se da će ga osvetiti. Ova žena nije imala ni trunku milosti …

Za kneza Igora i kneginju Olgu pričali su da su najljepši par Rusije. On je bio moćan i slavan vladar poznat kao sposoban vojskovođa i mudar monarh. Ona je u narodu bila poznata jednostavno kao – prekrasna. Živjeli su sredinom 10. vijeka, a njihova ljubav već tada je bila poznata širom zemlje.

A onda je kneževski par pogodila nezamisliva tragedija. Godine 914. Igor je ratovao sa slovenskim plemenom Drevljani, koje je pobijedio i naložio im da mu u budućnosti plaćaju danak. Oni su inicijalno pristali, ali su vjerovatno još tada krenuli da kuju zavjeru kako bi se osvetili osvajaču.

Prilika za to ukazala se nakon neuspješnog ratovanja Igora protiv Vizantije. U jesen 945. Igor je otišao kod Drevljana da uzme danak. Vizantijski hroničar Lav Đakon zabilježio je da su ga oni isprva lijepo primili, a onda na prevaru zarobili. Hroničar je zabilježio i kneževu pogibiju – za noge su mu vezali teška drva i onda ga raskomadali.

Udovica sa planom za osvetu

Olga je bila neutješna. Ne samo da je ostala bez ljubavi i velikog zaštitnika već je po smrti muža postala i regent Igorovom nasljedniku i svom trogodišnjem sinu Svjatoslavu.

Njena tuga zbog gubitka supruga i bijes zbog načina na koji je umro vremenom nisu jenjavali. Naprotiv! U narodu je počelo da se priča da kneginji niko ne smije ni da pomene brak ili da bi mogla ponovo da se uda. Ko god bi donio takav prijedlog završavao bi pogubljen.

Olga je vladala čeličnom rukom i nije dozvoljavala nikakva mješanja u državne poslove, a ni u njen lični život. A onda je od Drevljana stigla nevjerovatna ponuda …

Osveta se kuje hladna

U pismu stiglom na dvor Drevljani su navodili kako je njen suprug Igor bio tiranin i kako su morali da ga se oslobode. Sa druge strane, ona je za njih mudra i poštena vladarka protiv koje se neće buniti već žele da je imaju na svojoj strani.

Zato predlažu da se Olga uda za njihovog kneza Mala i tako učvrste savez.

Izaslanike Drevljana koji su se usudili izigravati Kupidone Olga je žive zakopala! Ipak, za Mala koji se usudio da joj predloži brak imala je još strašniji plan.

Poslala mu je poruku da pristaje da se uda za njega, ali da on prvo mora da pošalje svoje najviše saradnike u Kijev da se upoznaju sa budućim podanicima i nju povedu na svadbu.

Mal je pristao, a Olga je ispočetka goste lijepo primila. Bila je vesela i divno ih je ugostila i nakon gozbe ponudila im da uživaju u termama (što je bio običaj nakon objedovanja u ono vrijeme). Ništa ne sluteći Drevljani su prihvatili ponudu i potpuno se opustili.

Olga je tada naložila da se saune zatvore i sve ih žive spalila!

Potom je krenula ka “vjereniku”, ali ne kao mlada već osvajačica! Pokrenula je veliki pohod na obezglavljene Drevljane i osvojila cijelu njihovu zemlju.

Legenda kaže da je onda naredila da su obavezni da joj danak plaćaju u pticama. Oni su je poslušali i predali joj sve ptice koje su mogli da nađu, a Olga je svakoj privezala komad tkanine umočen u sumpor. Kada se spustila noć i Drevljani upalili baklje zbog svjetla Olga je pustila ptice ka njima.

Spalila je čitav grad. Milost nije pokazala nikome!

A poslije?

Kneginja Olga vladala je sve do punoljetstva sina pokazavši se kao izuzetno sposobna. Godine 957. došla je u Carigrad gdje se krstila uzevši ime Jelena, po prvoj hrišćanskoj carici, majci Konstantina Velikog. Tako je postala prva ruska vladarka koja je primila hrišćanstvo.

Nakon što je Svjatoslav postao knez, obavljala je upravne poslove i brinula o zemlji dok je on ratovao.

Umrla je 11. jula 969. godine u vrijeme opsade Kijeva od strane Pečenega, dok je njen sin Svjatoslav ratovao sa Bugarima. Taj dan Ruska pravoslavna crkva danas obilježava kao dan Svete Olge Kijevske.

Izvor: stil.kurir.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti