NAJSTARIJA FOTOGRAFIJA JOSIPA BROZA: Pažljivo gledajte, možete li da ga pronađete? (FOTO)

Ova stara, fotografija nastala je 1911. godine u fabrici u slovenačkom gradu Kamniku. Na njoj su zauvijek ostala zabilježena lica radnika koji su se slikali tokom pauze za ručak.

Međutim, jedan od njih će u godinama koje dolaze zauvijek promijeniti istoriju Balkana!

O Josipu Brozu Titu i danas, decenijama poslije njegove smrti, kruže razne priče i glasine.

Mijenja se mjesto njegovog rođenja, govori se o različitim zanimanjima, a i o tome šta je radio prije nego što se pojavio na istorijskoj sceni kao vođa partizanskog pokreta u Drugom svjetskom ratu.

O Titovim aktivnostima u najranijoj mladosti zvanično se veoma malo se zna. U njegovoj biografiji piše da se 1911. godine zaposlio u fabrici “Titan” u Kamniku.

Upravo u ovom slovenačkom gradu nastala je fotografija za koju se danas vjeruje da je najstarija fotografija Josipa Broza Tita.

Riječ je o grupnoj slici radnika koju je za vrijeme pauze fotografisao Čeh po imenu Jinčik koji je takođe radio u fabrici kao alatničar.

Ni godinu dana nakon što je počeo raditi na ovom mjestu, fabrika je otišla u stečaj, a Josip Broz je ostao bez posla. Radnicima je bilo savjetovano da krenu u Češku i tamo okušaju sreću, a i Tito je bio u grupi koja je pošla. Od 1911. do 1913. radio je u fabrikama u Austrougarskoj i Njemačkoj.

Ova istorijska fotografija prvi put je objavljena u magazinu “Duga” 1975. godine kada je predstavljena kao najstarija foto uspomena tadašnjeg maršala SFRJ.

Izvor: dnevno.rs/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti