Najpoznatija udovica sa Titanika: Udala se za 30 GODINA STARIJEG MILIONERA i već na medenom mjesecu doživjela tragediju

Madeleine Astor je imala samo 19 godina kada se ukrcala na Titanik 10. aprila 1912. sa mužem, američkim milionerom John Jacob Astorom IV. Bila je u petom mjesecu trudnoće i jako uzbuđena što se vraća kući u New York nakon produženog medenog mjeseca u Egiptu. Za samo četiri dana, život Madeleine Astor će se zauvijek promijeniti …

Madeleine Astor je rođena kao Madeleine Talmage Force 19. juna 1893. godine u New Yorku. Njen otac William Force je bio vlasnik uspješne brodske kompanije i porodica je bila veoma uključena u visoko društvo New Yorka.

Madeleine je upoznala svog budućeg muža – pukovnika Johna Jacooba Astora IV, 1911. godine. To što je on bio skoro 30 godina stariji od nje nije ih spriječilo da se upuste u romansu. Njihova veza bila je propraćena u svim novinskim tabloidima, a novinari su posebno voljeli da prate Astora dok mladu Madeleine vozika po gradu u najsavremenijim automobilima ili dok plove njegovim jahtama.

Glamurozni par se vjerio u avgustu 1911. i vjenčao 9. septembra 1911. godine. Njihov brak im je učvrstio mjesto kao jedanom od elitnih slavnih parova New Yorka. Problem nije predstavljala činjenica da se Astor nedavno razveo i da su jedva pronašli sveštenika koji je zbog toga želio/smio da ih vjenča.

Nevjesta milionera

Mladenci su se u januaru 1912. ukrcali na Titanikov sestrinski brod Olimpik i otišli na medeni mjesec. Putovali su po Evropi i na kraju završili u Egiptu. Tokom medenog mjeseca, Madeleine je zatrudnjela. Želeći da se beba rodi u Sjedinjenim Državama, Astorovi su odmah rezervisali kartu i u posljednjem trenutku se ukrcali na Titanik.

Par se ukrcao na Titanik u Cherbourgu u Francuskoj sa sobarom, sluškinjom, njihovom medicinskom sestrom i voljenim psom Kitty. Uživali su u raskošnim prvoklasnim salonima koji su bili najskuplje sobe na brodu.

Apartmani su imali privatne palube za šetnju, velike kabine, vlastito kupatilo sa mermernim pločicama i privatne dnevne sobe. Karta za ove salone koštala je 4.350 dolara 1912. godine, ili otprilike 50.000 dolara danas.

Madeleine Astor i John Jacob Astor IV    

Nepotopiva ljubav

Uveče 14. aprila 1912, John Jacob Astor se vratio u svoj apartman da obavijesti ženu da je brod udario u santu leda, ali da šteta nije bila toliko ozbiljna i uvjeravao ju je da nema razloga da se brine – na kraju krajeva, bili su na jedinom “nepotopivom brodu” na svijetu.

Astori i njihova tri člana osoblja toplo su se obukli i stavili zaštitne pojaseve prije nego što su krenuli ka čamcima za spasavanje. Neki izveštaji kažu da su proveli vrijeme čekajući na “mehaničkim konjima” u teretani za prvu klasu. Drugi izvještaji kažu da je Madeleine Astor bila skeptična prema prslucima za spasavanje, za koje je njen muž dokazao da su nepotopivi tako što je rasporio svoj prsluk za spasavanje čime ga je uništio.

Priča preživjelih

Madeleine Astor, njena medicinska sestra i sluškinja uspjele su da se ukrcaju u čamac za spasavanje broj 4. John Astor je pomogao svojoj mladoj ženi da uđe u čamac, a zatim je pitao da li može da se ukrca s njom pošto je bila u “delikatnom stanju” – vjerovatno misleći na njenu trudnoću.

Rekli su mu da u čamce mogu da uđu samo žene i djeca i to je bila odluka koju je bogataš prihvatio. Astor je navodno čak pitao kapetana za broj čamca za spasavanje kako bi kasnije pronašao svoju suprugu. Ono što nije znao je da neće biti dovoljno vremena, ni dovoljno čamaca za spasavanje preostalih putnika …

John Jacob Astor i njegov sobar poginuli su u potonuću. Astorovo tijelo je pronađeno u Atlantiku 22. aprila sa 2.500 dolara u gotovini u džepovima. Madeleine Astor je spasio brod Karpatija u rano jutro 15. aprila. Kao i mnoge žene koje su se spasle, Madeleine nije bila svjesna da je postala udovica.

Kada je stigla kući u New York, Madeleine je dala izjavu za New York Times preko portparola: “Gospođa Astor je otišla u jednom od posljednjih čamaca koji su se udaljili od broda. Ona je vjerovala da su sve žene koje su htjele da odu u tom trenutku već napustile Titanik. Njen utisak je bio da u čamcu u kome je ona bila ima mjesta za još najmanje 15 osoba. Njoj se činilo da muškarci, iz nekog razloga, uopšte nisu bili nestrpljivi da napuste brod. Skoro svi su izgledali kao ošamućeni.”

Nevjesta i udovica

Novopečena udovica Madeleine Astor ostala je van očiju javnosti i privatno je oplakivala svoj gubitak. Muž joj je testamentom ostavio 100.000 dolara i dozvolio joj da živi u njihovoj raskošnoj vili na Petoj aveniji uz uslov da se nikada više ne uda.

Dodatnih 3 miliona dolara izdvojeno je za njihovo nerođeno dijete. John Jacob Astor VI, zvani “Jakey”, rođen je 14. avgusta 1912, tačno četiri mjeseca nakon očeve smrti.

Madeleine se nije ponovo pojavila u newyorškom društvu sve do 1915. Godine 1916. udala se za svog drugog muža i prijatelja iz djetinjstva Williama Karla Dicka. Kako je i bilo predviđeno testamentom više nije koristila vilu svog prvog supruga, kao ni njegov novac. Par je imao dvoje djece, ali se razveo u julu 1933. a Madeleine se udala za svog trećeg muža, italijanskog glumca i boksera Enza Fiermontea, samo četiri mjeseca kasnije. Ni taj brak nije potrajao – razvela se 1938.

Sa samo 46 godina, Madeleine Fiermonte je umrla od srčanog udara 27. marta 1940. Sahranjena je na groblju “Trinty Church” u New Yorku, na istom mjestu gdje je sahranjen njen prvi suprug nakon što je njegovo tijelo izvučeno iz okeana.

Izvor: istorijskizabavnik.rs/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti