Najljepša Miss Jugoslavije u istoriji (FOTO)

Za nju i danas kažu da je vjerovatno najljepša Miss Jugoslavije ikada! Te 1983., ova Slovenka je predstavljala bivšu državu na Izboru za Miss svijeta koji se održavao u poznatoj dvorani Albert Hall u Londonu.

ber12

Bernarda Marovt je cijelu Jugoslaviju ostavljala bez daha! Neki za nju kažu da je upravo ona od svih misica iz SFRJ najbolje unovčila ovu titulu, postavši jedna od najpoznatijih manekenki svijeta osamdesetih godina prošlog vijeka. Navodno je dnevno snimajući reklame zarađivala i po 3.000 dolara.

ber5

Izbor za Miss Jugoslavije se te 1983. održao u Zagreb Intercontinentalu, a Bernarda se elegantno prošetala pistom i glatko pobjedila. Postala je Miss Jugoslavije. Bio je to fantastičan event u kojem je prisustvovala i Julia Morley, tadašnja direktorica organizacije Miss World. Pjevali su Zdravko Čolić i Lepa Brena, dvije tada najveće jugoslovenske estradne zvijezde.

ber14

Na izboru za Miss svijeta koji je te godine održan u Londonu, ušla je u polufinale odnosno među 15 tada najljepših djevojaka svijeta. Kažu da je mogla i dalje, čak do samoga kraja. Ali i ovdje kao i u svakom drugom biznisu gdje se okreću veliki novci, našlo se načina da se stvari namjeste na način kako to odgovara organizatorima. Dva dana prije izbora, najtiražniji britanski dnevnik Daily Mirror je objavio golišave fotografije jugoslovenske misice koje je ona napravila za zagrebački magazin Start. Tako je Bernarda bukvalno u “Startu” diskreditovana pred očima milionskih čitalaca odnosno publike.

ber10

To je ipak nije omelo da na istom izboru osvoji titulu Miss fotogeničnosti. Trideset majstora svjetske fotografije su joj gotovo jednoglasno dodjelili naslov najfotogeničnije djevojke na planeti.

Nakon toga imala je dugu i uspješnu manekensku karijeru. Tako je 1990. proglašena Top modelom Italije, 1992. Top modelom Evrope, a 2000. je po izboru revije Jana proglašena za najljepšu Slovenku stoljeća.

ber9

Dugo vremena nakon što je osvojila titulu misice, Bernarda je bila zaštitno lice nekada popularne Samantha kozmetike koju je proizvodio Zlatorog iz Maribora.

ber4

Danas ima 56 godina i dalje radi kao model i snima reklame. Već osam godina za redom u Sloveniji organizuje međunarodno takmičenje Fotomodel Bernie Models, a otvorila je i manekensku školu za mlade “Bernarda Marovt”. Često učestvuje u organizaciji modnih revija i događaja.

ber3

Živi na relaciji Slovenija-Italija (Milano), gdje ima modnu agenciju “Berni model”.

ber

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti