NA PRAGU RJEŠENJA MISTERIJE: Otkriven papirus star 4.500 godina koji detaljno opisuje izgradnju Velike piramide

Vijekovima je čovječanstvo postavljalo pitanja o tome kako su drevni Egipćani izgradili Veliku piramidu u Gizi.Tek sada, pronađen je važan dokaz koji bi mogao da nam otkrije fascinantne detalje o piramidi i njenoj izgradnji.

Nedavno je Muzej Kaira objelodanio drevni tekst koji je otkriven 2013. godine u Crvenom moru, a u kome su opisani detalji koji se tiču izgradnje Velike piramide u Gizi i kako je ovo drevno čudo izgrađeno u čast Keopsa, jednog od najpoznatijih egipatskih faraona.

Drevni “dnevnik” napisan je hijeroglifskim pismom na parčetu papirusa. On je star 4.500 godina što ga čini najstarijim dokumentom ikad pronađenim u Egiptu.

Iako je tekst star nevjerovatnih 4.500 godina, otkriveno je da je to u stvari dnevnik rada koji je pripadao inspektoru koji se zvao Mere, a koji je “predvodio tim od 200 ljudi”, napisali su arheolozi Pierre Tallet i George Marurad za novine Near Eastern Archeology.

piramida2

Drevni dokument otkriva proces koji se odigravao u brojnim kamenolomima koji su postojali širom rijeke Nil, navodeći da su krečnjački blokovi koji su korišteni za spoljnje dijelove piramide dobijeni iz Ture, te da su kasnije prevezeni brodovima do gradilišta.

Navodi se i da je putovanje od Ture do mjesta gradnje Velike piramide trajalo četiri dana a da je materiljal za izgradnju na gradilište dovezen pomoću kanala na rijeci Nil.

“Dnevnik sadrži izvještaje od po dvije kolone za svaki dan u periodu od nekoliko mjeseci, opisujući mnoge operacje koje se odnose na izgradnju Velike piramide i radove u kamenolomima na suprotnoj strani Nila”, napisali su Tallet i Maruard.

Prema riječima istraživača, Mere je vodio dnevnik u 27. godini vladavine faraona Keopsa.

Drevni zapis govori da je do tada Velika piramida bila skoro završena, a preostali radovi bili su fokusirani na postavljanje krečnjačkog sloja koji je prekrivao spoljašnjost Velike piramide.

Drevni papirus daje nam detalje o tome kako je izgradnju Velike piramide nadgledao veliki vezir Ankaf, koji je bio polubrat faraona Keopsa.

U novinskom članku autori navode da je jedna od titula koju je Ankaf imao bila i titula “šefa svih radova za kralja”.

Izvor: webtribune.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti