Na današnji dan: Lav Trocki ubijen po nalogu Staljina (1940.)

Staljin, smrtni neprijatelj Trockog i vjerovatni naručitelj ubistva, ubicu je odlikovao Redom Lenjina još dok je ovaj bio u meksičkom zatvoru, a kad se vratio u SSSR proglašen je i herojem Sovjetskog Saveza.

Atentat na poznatog komunista Lava Trockog, bivšeg komandanta Crvene armije i bliskog saradnika pokojnog Vladimira Iljiča Lenjina, izvršen je 20. avgusta 1940. godine. Dogodilo se to u Meksiku, gdje je Trocki živio u egzilu nakon sukoba sa Staljinom i napuštanja SSSR-a. Atentat je izveo Staljinov agent Ramon Mercader, španski komunist koji je bio u službi NKVD-a, zloglasne sovjetske policije.

Atentat je izvršen u kući u kojoj je Trocki živio, u predgrađu meksičkog glavnog grada Mexico Cityja. Staljinov agent Mercader uspio se približiti Trockom pomoću ljubavne veze s njegovom sekretaricom. Jednom prilikom zatražio je od Trockog da mu pročita neke njegove radove. Trocki ga je primio u sobu. Mercader je u kaputu imao planinarski cepin (oruđe s drškom i oštrim vrhom kojim se zabada u led ili stijenu). Kad je Trocki počeo čitati, Mercader je izvadio cepin i, zatvorivši oči, snažno udario Trockog po stražnjem dijelu lobanje. Time ga ipak nije ubio. Trocki se počeo boriti, pa su stražari čuli buku i upali u sobu. Htjeli su ubiti Mercadera, ali ih je Trocki spriječio, kako bi Mercader mogao svjedočiti.

Trocki je umro sljedeći dan u bolnici od povrede, a ubica je završio u meksičkom zatvoru na 20 godina. Staljin je ubicu odlikovao Redom Lenjina još dok je ovaj bio u meksičkom zatvoru, a kad se vratio u SSSR proglašen je i herojem Sovjetskog Saveza.

Izvor: povijest.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti