NA DANAŠNJI DAN 1814: Spaljeni Washington i Bijela kuća – američka vlada natjerana u bijeg

Američki glavni grad osvojen je u brzoj i efikasnoj operaciji britanske vojske i mornarice.

Jedna od najvećih katastrofa u istoriji SAD-a dogodila se 24. avgusta 1814. godine. Njihov je glavni grad Washington spaljen, uključujući rezidenciju američkog predsjednika i zgradu Kongresa i Senata. 

Washington su spalili Britanci, za vrijeme britansko-američkog rata koji je trajao od 1812. do 1815. godine. Taj rat je relativno malo poznat, a Amerikanci ga ponekad nazivaju Drugi rat za nezavisnost. Uzroci tog rata bili su dosta složeni. Jedan od njih je bilo to što su Amerikanci svojoj državi pokušali pridružiti Kanadu (tada britanska kolonija). Istovremeno s početkom tog rata Velika Britanija je bila zauzeta borbom protiv Napoleona u Evropi. Tek kad je 1814. pobijedila Napoleona mogla se posvetiti borbi protiv Amerikanaca. Uoči navedenog dana britanska je flota doplovila nadomak Washingtona, iskrcala se i pobijedila brojčano nadmoćniju američku odbrambenu vojsku (američki su vojnici većinom bili neiskusni). Britanskom flotom je komandovao admiral sir George Cockburn.

Nakon pobjede nad Amerikancima, Britanci su nastavili prema Washingtonu i spalili ga. Britanski oficiri naredili su svojim vojnicima da pale isključivo javne zgrade, a nikako privatne kuće. To je izgleda zaista provedeno, i zahvaljujući toj naredbi civili i njihova imovina u Washingtonu nisu znatnije stradali. 

Spaljena je i poznata predsjednička rezidencija Bijela kuća. Britanci su se zatim povukli. Rat je završio bez bitnih promjena na obje strane. Britanci su zadržali Kanadu, a Amerikanci su s vremenom obnovili Bijelu kuću i ostatak Washingtona.

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti