Mračna tajna ljudske istorije o kojoj se ne govori: Na smrt osuđena trojica mornara Pearl Harbora

Američki brod USS West Virginia je 7. decembra 1941. teško oštećen u napadu na Pearl Harbor te se ukopao u mekanom blatu zaljeva.

Ulje koje je curilo i polomljena olupina samo su čekale iskricu koja će rezultirati eksplozijom. Nakon bitke, ekipe za pomoć su bile prisiljene čekati da more ispere sve zapaljive tekućine prije nego li su mogli intervenisati.

Tri su muškarca –  Ronald Endicott (18), Clifford Olds (20) i Louis Costin (21) bili zarobljeni negdje u poplavljenom dijelu broda, a mali ih je vazdušni džep održavao na životu. Od tamo su očajnički zvali pomoć te na sve načine signalizirali da su unutra, potpuno nesvjesni situacije oko njih.

Na njihovu žalost, svako spašavanje je ocjenjeno previše riskantnim, a bespomoćni promatrači su mogli samo slušati njihove očajne vapaje koji su trajali 16 dana, sve bez odgovora – dok se nisu ugušili.

Šest mjeseci kasnije brod je napokon podignut, a leševi trojice muškaraca pronađeni su u malom spremištu.

Malo je ljudi znalo cijelu istinu. Mornarica nikada nije rekla porodicama mornara koliko su dugo njihovi najmiliji preživjeli. A za njihovu braću i sestre koji su to na kraju saznali, istina je bila toliko poražavajuća da su je čuvali u tajnosti. Čak i od vlastitih roditelja.

Izvor: express.24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti