MISTERIOZNI SIGNAL IZ DUBOKOG SVEMIRA: Traje svega nekoliko milisekundi, ali po nečemu se razlikuje od svih ostalih

Čudni i misteriozni zvuci putuju svemirom, a takvi “brzi radio-proboji”, često samo kao nedokučivi signali, otkriveni su prije svega nekoliko decenija.

Signali putuju milijardama svjetlosnih godina kako bi stigli do naših teleskopa i drugih mašina. Iako ih naši naučnici mogu detektovati, niko od njih zapravo ne zna odakle takvi zvuci dolaze.

I sada je teleskop čiji je zadatak bio nešto sasvim drugo, slučajno nabasao na još jedan od takvih zvukova: FRB 180725A i zabilježio ga kao najniži frekvencijski ‘prasak’ ikad otkriven.

Iako je njihovo porijeklo misterija, naučnici pretpostavljaju kako je taj neobičan prasak mogao dođe od neke zvijezde ili dijelova poput međuzvjezdanih oblaka, magline ili regije oko crne rupe. Neki će odmah pomisliti i kako je to još jedan u nizu dokaza o postojanju vanzemaljaca.

Kako bi otkrili misteriju tog zvuka naučnici su upotrijebili novi teleskop “Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment” (CHIME). Signal je potrajao samo nekoliko milisekundi i otkriven je na oko 580 MHz. Ovo je bilo veliko otkriće, jer je uobičajeno da se takvi signali detektuju na između 1000 i 1500 MHz.

Da stvar bude još zanimljivija, naučnici su nabasali na još niže frekvencije, ali još nisu objavili svoja otkrića. Ovakvi signali putuju nebom, ali ih je vrlo teško otkriti u stvarnom vremenu jer se teleskopi najčešće fokusiraju na zvjezdanu kupolu. Tokom desetak godina otkrili su manje od 40 ovakvih čudnih zvukova, no nadaju se kako će na gotovo dnevnoj bazi uz pomoć teleskopa CHIME otkrivati nove signale.

Još su 2016. godine izvještavali o nizu ponavljanja sličnih zvukova što je izazvalo veliki interes javnosti. Naučnici su do tada najbolji primjerak otkrili u Australiji uz pomoć teleskopa Parks observatory koji ipak nije toliko snažan da bi mogao da otkrije više od pet ili šest signala godišnje.

CHIME posmatra 200 kvadratnih stepeni u isto vrijeme, što je daleko više od većine teleskopa. “CHIME je osjetljiv i omogućava pregled velike površine što ga čini savršenim u potrazi za takvim signalima”, napisala je Emily Petroff, astrofizičarka sa Holandskog instituta za radio astronomiju. No isto tako, dodala je, teleskop ‘vidi’ manje od jedan posto neba.

Svako novo otkriće novi je trag u neobjašnjivoj misteriji porijekla ovakvih zvukova, a ovaj teleskop, čini se, pomoći će naučnicima na putu otkrivanja šta se to tamo gore, daleko od nas događa.

Izvor: vecernji.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti