MISTERIJA VLADARA MORA: Vikinzi su imali nepoznati GPS koji do danas nije objašnjen

Vikinški mornari su lutali i vladali sjevernim Atlantikom tri stotine godina, počevši od 8. vijeka. Međutim, oduvijek je bila misterija kako su se snalazili bez kompasa po danu i noći pošto su vremenski uslovi bili grubi i pošto je često bilo oblačno danima.

Oni nisu mogli da se orijentišu prema zvijezdama kada je bilo oblačno.

U popularnoj seriji “Vikinzi”, Ragnar Lodbrok, jedan od najpoznatijih heroja nordijske kulture, opljačkao je Nortumbriju, Francusku i Veliku Britaniju koristeći solarni kamen kako bi se orijentisao u magli.

Legende pominju čudni “solarni kamen” koji su Vikinzi koristili u dalekoj prošlosti, a koji se ponašao slično kao današnji GPS uređaji.

Danski arheolog Torkild Ramsku je 1967. godine dao jednu prostu hipotezu rekavši da su Vikinzi koristili kristale kordierita i polarizaciju svjetla rasutog od strane oblaka kako bi se orijentisali u prostoru. Samo par ljudi je podržalo njegovu teoriju jer mnogi nisu mislili da je tako nešto moguće.

Prije oko pola vijeka, u jednom udžbeniku iz fizike sa Berkeley univerziteta pomenuta je primjena kristala sa dvostrukim prelamanjem kao navigacionih instrumenata, što je moglo omogućiti Vikinzima da se snalaze u prostoru kada je oblačno.

S druge strane, mađarski istraživači navode da su Vikinzi koristili islandski kristal, čist oblik kalcita koji se može pronaći na Islandu i u dijelovima Skandinavije. Ovaj kristal ima sposobnost dvostrukog prelamanja, što znači da se zrak svjetlosti koji padne na njega podijeli na dva dijela formirajući duplu sliku sa druge strane. Islandski kristal se smatra i za polarizujući kristal, što znači da bi dvije slike imale različitu svjetlinu zavisno od polarizacije svjetla. Ipak, ni ova teorija nije uzeta za ozbiljno.

Stvar je u tome što su Vikinzi počeli svoja putovanja bar 50 godina prije otkrića Islanda, što znači da nisu mogli imati kod sebe islandski kristal.

Mnogo je vjerovatnije da su Vikinzi koristili kordierit, pošto se taj mineral može naći u Norveškoj i Švedskoj, za razliku od islandskog kristala.

Samo u jednoj srednjovjekovnoj knjizi se pominje uređaj slarstajn (solarni kamen), koji se koristio kao drevni uređaj za određivanje položaja Sunca i vremena dana nezavisno od vremenskih uslova.

Prema jednoj studiji koju su sproveli Gaj Ropars, Gabrijel Gor, Albert Le Floh, Džej Enoh i Vasudevan Lakšminarajanan, Vikinzi su koristili depolarizator za tačno navođenje pomoću polarizovane svjetlosti.

Oni su naveli da bi islandski kristal bio savršeni depolarizator za određivanje položaja Sunca pomoću polarizovane svjetlosti pod bilo kojim vremenskim uslovima.

Oni su naveli da je nedavni pronalazak islandskog kristala na elizabetanskom brodu Aldernej dokaz da su Vikinzi najvjerovatnije koristili kristal kalcita za navođenje.

Izvor: webtribune.rs

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti