Misterija Smaragdne ploče i njenih tajni Univerzuma

Porijeklo zapadne alhemije može se pratiti od helenističkog Egipta, konkretno od grada Aleksandrije. Jedan od najvažnijih likova u mitologiji alhemije je Hermes Trismegistus (Hermes ‘Triput Najveći’). Njegovo ime potiče od egipatskog boga mudrosti Thotha i njegovog grčkog pandana Hermesa.

Hermetica, za koju kaže da ju je napisao Hermes Trismegistus se smatra osnovom zapadne alhemijske filozofije i prakse. Osim toga, vjeruje se da je Hermes Trismegistus i autor Smaragdne ploče.

Smaragdna ploča

Smaragdna ploča je kratki, zagonetni tekst pripisan mitskom Hermesu Trismegistusu, čija je svrha otkriti tajnu iskonske tvari i njene transmutacije. Hermes Trismegistus je grčko ime mitskog lika koji je bio povezan sa sinkretizmom egipatskog boga Dyehutyja (Thoth na grčkom).

Hermes Trismegistus je i sam bio paganski prorok koji je najavio dolazak kršćanstva. Njemu se pripisuju Smaragdne tablice koje je s latinskog na engleski preveo i Isaac Newton. U njima je sažeta sva umjetnost ‘Velikog djela’, glavnog cilja alhemije koja je označena kao – umjetnost savršenstva, a ‘Veliko djelo’ podrazumijeva njeno ispunjenje, savršenstvo. Kaže se da je ploča pronađena oko 1350. godine u tajnoj grobnoj komori koja se nalazila pod Keopsovom piramidom, a porijeklo joj je bilo tajanstveno kao i njeno tumačenje. Naučnici Smaragdnu ploču smatraju “kamenom temeljcem zapadne alhemijske misli.” Na Smaragdnoj ploči ugravirani su likovi iz drevnog jezika Atlantide.

Hermes Trismegistus

Legende o smaragdnoj ploči

Postoje mnoge legende o postanku ploče, koje zamagljuju pravu priču. Jedna od ovih priča govori o tome da je Hermes bio Adamov sin i da je on napisao Smaragdnu ploču kako bi pomogao čovječanstvu da se iskupi od grijeha koje je njegov otac počinio u rajskom vrtu. Ploča se sastoji od 12 smaragdno zelenih tablica kreiranih od tvari nastale alhemijskom transmutacijom, čime je stvoren izuzetno postojan materijal koji je otporan na sve druge  elemente i tvari. Hebrejska tradicija sa svoje strane identifikuje autora ploče kao trećeg sina Adama i Eve, kojeg je Noa spasio od sveopšteg potopa primivši ga u svoju arku.

Nakon potopa, Noa je sakrio Smaragdnu ploču u pećinu blizu Hebrona, gdje ju je kasnije otkrila Abrahamova žena. Druga legenda takođe opisuje kako je Hermes poklonio ploču Mirjam, Mojsijevoj sestri, kako bi je ona stavila na sigurno, a Mirjam ju je sakrila u kovčeg zavjeta, gdje se i dalje nalazi.

Diodor, grčki istoričar iz 1. vijeka prije nove ere, komentarisao je da je Oziris Hermesa uzeo za svog pisca i sveštenika te da je sa njim razmatrao sva pitanja i u većini slučajeva koristio njegove savjete. Sa svoje strane, Klement Aleksandrijski je komentarisao da se Hermesovo pisano naslijeđe sastoji od 42 knjige koje su postojale u svim hramovima posvećenim božici Izidi, kao i u čuvenoj Aleksandrijskoj biblioteci prije nego što je uništena.

Rekonstrukcija onoga kako se vjeruje da je Smaragdna ploča izgledala.

Postoje tri legende o tome kako je smaragdna ploča pronađena, a prva je da je Aleksandar Veliki pronašao Hermesov grob i na ploči prepisao znakove koje je pronašao u originalnom smaragdu koji je prekrivao tijelo, ostavljajući mjesto netaknutim, a zatim brišući sve tragove. Druga verzija kaže da ju je pronašla Abrahamova žena, Sara, takođe u Hermesovoj grobnici, dok neki ukazuju da je Apolonije iz Tijane, grčki filozof, pronašao ploču u podzemnoj pećini.

Iako je porijeklo ploče obavijeno misterijom, među starim i modernim alhemičarima postoji potpuna saglasnost oko jedne stvari – alhemija je izumljena u Egiptu, prije vremena faraona. Ovo znanje je bio dar Bogova u periodu tzv. “Prvog vremena” ili Zep Tepi.

I treća legenda kaže da su stvorenja slična bogu stigla u Egipat i darovala ljude naprednim tehnologijama koje su dozvoljavale direktnu transformaciju materije. Vjeruje se da je u tom razdoblju Thoth stvorio ili donio Smaragdne ploče. Ali kada je bilo to “Prvo vrijeme”?? Prema nekim izvorima, bilo je to prije više od 12,000 godina.

Šta piše na smaragdnoj ploči?

Thoth © Brooklyn Museum

Jedan ključ “istine” koji je prikazan na ploči je fraza “Kako gore, tako i ispod” što znači da ako se želi doći do jedinstva, mora biti jasno: sve što se događa na jednom nivou stvarnosti (fizičkom, emocionalnom i mentalnom), događa se i na svim drugim nivoima. Ako ove tablice zaista potiču iz Egipta, mudrost starih Egipćana nije ništa drugo nego odraz daleko starijeg znanja.

Bez obzira na šta se odlučite kod tumačenja prevedenih tekstova, jedan aspekt ostavlja vrlo malo prostora za tumačenje – stvarno postojanje originalnih Smaragdnih ploča. Uprkos tvrdnjama mudraca, alhemičara i sljedbenika misticizma, niko još nije potvrdio otkriće (ili ponovno otkriće) originalnih ploča.

Maštoviti prikaz Smaragdne ploče iz 17. vijeka iz djela Heinricha Khunratha, 1606. © Wikimedia Commons

Zaključak

Jesu li prevodioci, među kojima su, Balinas, Isaac Newton, Aleister Crowley i Albertus Magnus, zaista vidjeli ploče? Ako ne, zašto bi onda toliko ljudi lagalo o njihovom postojanju? Da li je neko pričom o pločama pokušavao strahom da kontroliše društvo?

Latinski tekst Smaragdne ploče, od Johannesa Petreiusa, De Alchemia, Nürnberg, 1541.

Možda nikada nećemo saznati odgovore na sva pitanja koja se tiču ​​misterioznih Smaragdnih ploča, ali znamo da bi one sadržavale informacije koje su mnogi alhemičari kroz istoriju pokušavali sakriti – informacije koje možemo koristiti za transformaciju materije … ili čak samih nas.

Izvor: mysteriesrunsolved.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti