Misterija broda Dunav: Prije 41 godinu bez traga je nestao u dubinama Tihog okeana …

Brod Dunav bio je prvi brod za prevoz sipkog tereta u Jugolinijinoj floti. Krajem 1980. godine s njega je stigla zadnja poruka. Poslao ju je radiotelegrafist Milan Tišma …

Najveća je i najzagonetnija tragedija tadašnjeg jugoslovenskog pomorstva je nestanak Jadrolinijinog broda Dunav. Nestao je u grobnici Tihog okeana sa 32 člana posade prije 41 godinu. Niko se nije spasio. Na površini nije pronađeno ništa, ni komad broda, tereta ili odjeće. Nikakvog ljudskog traga nije bilo. Dunav je jednostavno nestao.

Dunav je te 1980. bio brod star sedam godina. Sagrađen je u italijanskoj La Speziji i služio je za prevoz sipkog tereta. Bio je dug 179, a širok 22,9 metara. Mogao je razviti brzinu od 15 čvorova. Imao je sedam pregrada ispred strojarnice. Bio je prvi brod za prevoz sipkog tereta u Jugolinijinoj floti.

Brod je zaplovio 20. oktobra 1980. iz kanadske luke Hamilton. Pristao je u američkoj luci Hampton Roads, a 9. decembra doplovio je u Los Angeles, gdje je popunio zalihe goriva nužne za 10.000 kilometara dugu plovidbu preko Tihog okeana. Prevozio je 12.000 tona čeličnih proizvoda, 11.000 tona papira i druge robe prema kineskoj luci Tsingtau.

Nakon 20 dana plovidbe Tihi okean prestao je biti tih. Vjetar brzine 140 kilometara na sat zapuhao je s istoka, u pramac Dunavu. Talasi su bili veliki. Nevrijeme je bjesnilo u krugu od 800 nautičkih milja.

Posljednja poruka

Do 28. decembra 1980. brod je još bio u kontaktu s vanjskim svijetom. Radiotelegrafist Milan Tišma javio se Jugoliniji 27. decembra oko 20 sati da su upali u teški uragan i da su talasi visoki 15-ak metara. Oko 23.30 sati javio je da je uragan oštetio brod i da su krenuli prema japanskoj luci Yokohami. Milanov brat Božo tada je bio u Jugoliniji. Tada je posljednji put čuo bratov glas.

Dunav je uspio biti u kontaktu s drugim jugoslovenskim brodom, Banijom Atlantske plovidbe iz Dubrovnika. No nade da će doći do Yokohame bile su male. More je prodrlo u pramčano skladište, prednje dizalice su slomljene, a stabilnost broda na tako velikim talasima opasno je narušena.

Jugolinija je tek 2. januara 1981. obavijestila da nema komunikaciju s brodom. Na kraju se oglasila 10. januara 1981. te je brod i posadu službeno proglasila nestalima. Rekli su da je potraga trajala 14 dana.

Bezuspješna potraga

No nije. Akciju traganja vodila je japanska Agencija za pomorsku bezbjednost koja je još 4. januara javila da su pretraživali jednim patrolnim brodom i sa tri aviona te da su, s obzirom na negativne rezultate, potragu zaključili u zalaz sunca 1. januara 1981. Poslije su svi brodovi koji su tuda plovili motrili na moguće tragove, no bez rezultata.

Tim putem je prošao i japanski tegljač Sun Arrow, koji je tražio dio japanskog tankera Onomici Maru, a koji je poslije susreta s brodom splitske Jadranske slobodne plovidbe “Moša Pijade” tražio Dunav na povratku u Japan.

Kapetan Dunava postupio je prema pravilima koja nalažu da se u slučaju oštećenja plovi prema najbližoj luci spasa, a to je bila Yokohama. Prema nekim analizama, da se Dunav okrenuo u krmu, niz vjetar bi doplovio u mirnije vode. Tada bi se mogao spojiti s bazama Amerikanaca koji bi mu pomogli. Nažalost, to će ostati tajna. Smatra se da Dunav počiva na dnu – na 6000 metara dubine.

Izvor: 24sata.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti